Kutyák

Muszáj megműttetnem a kutyámat?

kategória Kutyák
Kérdező Kuvaszka_Lara

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

10 hetes fajtatiszta szuka kuvasz kiskutyám első lába napok óta duzzadt állapotban van. A kutyus bár sántít és alapvetően keveset mozog, majdnem mindig fekszik, de ezt leszámítva vidám és rendesen eszik is. A helyi állatorvos szerint a lapockája eltört és egy műtétet ajánl, ami elég drága (60e Ft.). A kérdésem az lenne (természetesen amennyiben a diagnózis helyes), hogy egy ilyen műtét esetén mennyi a teljes felépülés valószínűsége, illetve mit lehet várni egy ilyen műtéttől.

Továbbá - tekintve, hogy a kiskutya életvidám és eszik is - mire lehet számítani műtét nélkül, gondolok itt elsősorban arra, hogy magától megfelelően összeforr -e a törött csont. Esetleg egy ilyen műtétre a későbbiekben - pl. nem megfelelő összeforrás esetén - sor kerülhet -e. Válaszát előre is köszönöm!

Egy aggódó gazdi

Válasz

Sajnos nem tudjuk, hogy a felállított diagnózis vajon helyes-e, tényleg ez-e a baja a kutyának. Nem írta meg például, hogy mi alapján született ez a diagnózis, készültek-e például röntgen felvételek? Szóval, ez csak úgy deríthető ki, ha mással (lehetőleg ortopédiában jártas állatorvossal - www.kisallatortopedia.hu - is megvizsgáltatja. Két egybevágó diagnózis már erősen valószínűsíti, hogy ez a probléma. A többi elméleti kérdést pedig elsősorban annak az állatorvosnak kell majd feltennie, aki megoperálja őt (ha ez tényleg szükséges). Arról pedig, hogy mi történik, ha nem operálják meg, nem lehet semmi érdemlegeset jósolni. Valószínűleg valamilyen mértékben nyomorék lesz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »