Kutyák

Kutyám nekimegy a többi kutyának

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Szaszaa001

Kérdés

Van egy 9 éves, németjuhász keverékem, aki egy kicsit nehéz eset. Az emberekkel felhőtlen a viszonya. Más kutyákkal gondjaink vannak. Régebben sem volt oda más kutyák jelentéért, de ez évről évre komolyabb. Nem úgy kell érteni, hogy szétszedne kutyát, de nagyon keményen kell tartani pórázon. A városba le se merem vinni, egyszerűen nem tudnám megfogni. A házunktól nem messze egy kis tó környékén szoktam vele sétálni, de arra sok másik kicsi nagy kutyát is hoznak. 2 napja, a csuklóm megrándult, és ez volt úgymond az utolsó löket hogy szakemberhez forduljak. Úgy gondoltam nem baj ha nem szereti a többi kutyát, úgysem viszem majd olyan helyre, alkalmazkodom hozzá én. De ez, hogy 6 méteres távolság van a két kutya között és ő felugrik és ugat és tépi ki magát a nyakörvből és a hámból is, ez már nem tetszik nekem.

Ha valahogy rá tudnám venni hogy nem minden kutya rossz és akarja bántani őt vagy engem és nyugodtan játszhatna velük mindkettőnknek könnyebb lenne a séta. Nagyszüleimnél egy beagle keverék kislány van, és vele amíg nem jön oda hozzám a kutyus megpróbál játszani, igaz elég ügyetlen benne de próbálkozik, de ahogy látja hogy jön felém a kutya, ugat morog vicsorít és oda áll elém. Nem tudom mennyire befolyásolhatja, de 5 éve volt egy rotweiller kutya az utcánk végén és séta közben nekem jött, és a kutyám ugyan megvédett, de elég csúnyán őt is helyben hagyták. a jobb szemére majdnem megvakult. A

z én kutyusom egy ivaros kan gondolom ez is befolyásolja a viselkedését. Egyébként nem agresszív és ha kint messziről látok egy kutyát és nincs rajta póráz első szóra visszajön, ezért sem értem hogy ha pórázon van miért agresszívabb :( Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Olvasónk!

Igen, bizonyára befolyásolja a támadás a kutya jelenlegi viselkedését, de az ivartalanitás az első amit meg kellene tenni a javulás érdekében, aztán jöhet a tréning.

1. Agresszió másik kutyával szemben
Kiváltó okok:

- konkurrencia a két kutya között;

- túlzott domináns megnyilvánulások;

- frusztráció, csalódottság kialakulása az egyik félben;

- különbözik a két kutya karaktere, és ez egyiküknél félelemhez vezet;

- az egyik (vagy mindkét) kutya nem megfelelően szocializált;

- az emberek miatti kommunikációs problémák,akadályok;

- az egyik kutya gátolva van a kommunikációban vagy a kontaktusfelvétel

Az agresszív kutya kezelési lehetőségei
Varázsszer vagy csodamódszer nincs, mert az agresszió ellen nincs teljes és tökéletes végeredményt adó gyógymód. Az agresszivitásban megmutatkozó, berögződött megszokást csak nagyon nehezen és lassan lehet kitörölni az állat viselkedésrepertoárjából. Sok esetben még gyakori visszaesések is nehezítik a folyamatot, amikor az agresszív megnyilvánulást esetleges pótolandó másik cselekvés nem hozza meg számára a kívánt eredményt. Talán egyetlen más viselkedési problémára sem igaz annyira, mint az agresszivitásra, hogy csak a kutya egyéni helyzetére és körülményeire szabott tréning és terápiaprogram hozhat igazán jó eredményt.
A szóba jöhető módszerek egy kutya agresszív megnyilvánulásainak csökkentésére:

- tréning a klasszikus és operatív módszerek kombinációjával;

- deszenzibilizálás;

- ellenkondicionálás;

- klikkertréning;

- gyógyszeres kezelés;

- Bach-virágterápia;

- homeopatikus szerek;

- sterilizálás/kasztráció;

- ASP (antistressz-program);

- a kutya fizikai és szellemi igényeinek tökéletes kielégítése.

teljes cikket itt olvashatja >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »