Kutyák

Miét nem jön fel a kutyus nélkülem a lépcsőn?

kategória Kutyák
Kérdező buksi_07

Kérdés

T. Doktor Úr! Roti keverék kan kutyám 8 éves. Családi házban lakom, 18 lépcső vezet fel az emeletre, ahova mind a 3 kutyám feljár, naponta többször! A rotinál kb. egy hónapja történt, hogy a 2 hátsó lába becsúszott 2 lépcsőfok közé. Ez 2-3 alkalommal történt meg, egyedül nem is tudta kihúzni, de segítséggel szerencsésen megoldódott a probléma. Utána viszont csak hosszú könyörgésre volt hajlandó feljönni, de lennt se maradt, mert lennt meg nyűszitett, a gazdi és a másik 2 kutya után. Elhívtam az állatorvost, kapott egy injekciót, azt mondta, fél évig nem fog fájni a lába, bár ő se, ém se voltunk meggyőzödve, hogy fáj-e neki valóban, mert a kertben vígan szaladgált, az ágyra egy pillanat alatt felmászik.

Nos, pár napja érdekes dologra jöttem rá. Följövök én, följön velem a 2 másik kutya. Turbó lennt marad, és nyűszít. Én visszamegyek, magam elé terelem, és előttem olyan vidáman fut fel a lépcsőn, mint a "régi szép " időkben. De ehez az kell, hogy én visszamenjek érte, és mögötte lépkedjek a lépcsőn. Itt csak egy probléma van, hogy napomta 10-15 alkalommal járom meg ezt a lépcsősort, 66 éves vagyok, 1 éve műtötték a térdemet, és most ez a 10-15a lkalom megduplázódik! Természetesen örülök, hogy végül is igy megoldódott a probléma, de félek, hogy mivel ő egy kb. 50-60kg-os roti keverék, nehogy az legyen, hogy ekőbb utóbb nem fog tudni feljönni! Mi lehet a gond vele, vagy van-e egyáltalán valami gond? Köszönettel: Damak Lászlóné.


Válasz

A természet és a biológia törvényszerű működése okán, a kutya el fog jutni abba a korba és olyan egészségügyi- fizikai állapotba amikor NEM fog tudni fölmenni a lépcsőn. Ezzel a ténnyel szembe kell tudni nézni és megpróbálni a rendelkezésre álló időt (heteket, hónapokat éveket ?) célirányosan kihasználni arra, hogy megkönnyítse a kutya és Önmaga helyzetét.

- Vagy céltudatos tréninggel, rangsorváltoztatással a kutyát a lenti maradásra tanítani és nevelni.

-Vagy mind a három kutyának megtiltani a lépcsőn fölmenést. Részletes tanácsokat és tippeket, csak mind a 3 kutya adatainak ismeretében, egy helyszíni megfigyelést követően lehet adni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »