Kutyák

Kutyánk nem lát jól Okozhatta kullancs?

kategória Kutyák
Kérdező Gabor_74

Kérdés

Üdvözlöm,

3 éves kiskutyánk kb. másfél hete összeszedett egy kullancsot, annak ellenére, hogy be volt csepegtetve ellene. Nem tudjuk mennyi ideig volt benne, egy napnál nem lehetett több, de kiszedtük probléma nélkül. Rá pár napra, bágyadt kezdett lenni, majd folyamatosan hányt és hasmenése volt. Az első doki azt mondta rá, hogy semmi baja, mert minden külső, belső jegye rendben volt. Láza sem volt. Két napra rá elvittük másik dokihoz, mert a hányás, hasmenés nem akart elmúlni. Akkor bár egyéb tünete nem volt, kapott babeziozis és lyme kór ellen injekciót, illetve étvágy növelőt, később vitamin injekciót is..

Újabb két nap múlva azonban megdöbbenve vettük észre, hogy a kiskutyánk nem lát jól. Addig frizbi, kislabda, sosem volt gond elkapni őket. Most viszont pl. amíg a labda mozog, vagy az orra előtt van, látja, de ha elgurul oldalirányba, vagy túl hirtelen dobom el, akkor egyszerűen eltűnik a szeme elől és csak - néha hosszas - szimatolással találja meg újra. Mintha cső és erős rövid látása lenne.

A nagyobb dolgokat látja, tehát nappali fényben elboldogul mindenfele, de este már neki-neki megy a szobában is a dolgoknak, illetve a séta alkalmával sokkal visszahúzódóbb, óvatosabban közlekedik, néha meg is ijed a hirtelen dolgoktól. Voltunk vele kifejezetten kutyás szemdokinál, nem talált semmilyen fizikai rendellenességet, elváltozást a szemében. Egyetlen dolog, hogy a pupillája tág és nem szűkült fényhatásra. Ez a látáscsökkenés utáni első vizsgálat mutatta. Azóta eltelt 2 nap. Gyulladás csökkentő szemcseppet kell adnunk neki és a pupilla elkezdett fényre szűkülni. Még nem az igazi, de már mozog.

Ellenben a látása egyáltalán nem változott. És a doktorok igazából nem tudják, hogy mi okozhatja ezt a problémát. Mi lehet ez? Okozhatta a kullancs? Vagy a sok hányás-hasmenés? Esetleg valamelyik vakcina/antibiotikum mellékhatása? Idegrendszeri? Mérgezés Vagy valami egészem más lehet?

Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

Kedves kérdező!

Miből gondolja, hogy ha ennyi állatorvos kollégám, aki látta, vizsgálta a kutyájukat (különösen a szemész állatorvos), nem tudott a kérdéseire megfelelő választ adni, akkor én, így az interneten át majd tudok válaszolni? Rossz hírem van: sajnos nem tudok! Vannak néha olyan tünetek, panaszok, amelyeknek soha nem derül ki az oka, és ezeknél nehéz a gyógyítás, a kezelés is. Úgy néz ki, hogy a kutyájuk jelenlegi baja is ebbe a kategóriába sorolható. Reméljük, mielőbb elmúlik a látászavara és meggyógyul teljesen.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »