Kutyák

Kutya nyaka bedagadt

kategória Kutyák
Kérdező Andi

Kérdés

Tisztelt Doktornő/úr!

A kutyám nyakán a pajzsmirigy területén jelentős megnagyobbodás észlelhető és a nyirokcsomói is megduzzadtak. Nem akar enni, úgy kell kézből etetni, hogy pár falat lemenjen a torkán. Egyre csak fogy, pedig igen nagy étvágyú kutya volt. Az ugatása rekedtessé vált, sokszor már nem is akar ugatni. Egész nap bágyadt, szomorkás, kissé aggresszív. Éppen ezért nem is tudok vele állatorvoshoz menni, mert nem tudni, hogy hogyan reagálna rá.

Két hónappal ezeleőtt, amikor ezek a tünetek még nem álltak fent, csak a nyaka volt kissé duzzadt, akkor történt egy ki incidens. Épp befelé tartott a házába, amikor én hozzáértem, kihátrált a házából és nekiugrott a karomnak. A tekinte olyan volt, mintha nem lett volna tudatában a tettének, de amikor felismerte, hogy én vagyok az, elengedett és gubbasztott. Sose volt aggresszív, akár még a húst is kivehettem a szájából, tűzbe tettem volna érte a kezem, hogy ő ilyet soha sem tenne. Nem tudom mi történhetett vele. Kicsi korától kezdve a macskákkal együtt alszik, játszik, egy évvel ezelőtt pedig a legjobb pajtását úgy arcon harapta, hogy eltört az orra és csak fecskendős etetéssel lehetett életben tartani. Mi lehet ezekenek az oka és hogy lehetne megvizsgáltatni? Szájkosarat nem nagyon viseli el. Kisvárosban lakom, így itt csak kis helyi rendelő van. A szükséges vizsgálatokat egy ilyen rendelőben is el lehet végezni? Mert nincs autónk így messzebbre elszállítani sem tudjuk. Teljesen tanácstalan vagyok. Ami még fontos lehet, hogy 10,5 éves, keverék kan kutya, ezen problémáktól eltekintve sose volt semmi baja, mindig kicsattant az erőtől. A szőre sem hullik feltűnően, csak a szokásos vedlési ütemben. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Andrea

Válasz

A kutya egyértelműen beteg. Vizsgálatra lenne szüksége. A rendelőben valószínűleg van szakszerű asszisztensi segítség. Ha nem tudnak szájkosarat adni a kutyára, még mindig ott a bódítás lehetősége. Így meg lehet vizsgálni, lehet vért is venni belőle. Sajnos a nyirokcsomók duzzanata és a fogyás nem jó jel. Ha a kutya abszolút kezelhetetlen, de láthatóan szenved, bármilyen nehéz is ezt kimondani, az euthanasia a humánus megoldás.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »