Kutyák

Fox terrier kutyánk tappancs párnáját nyalogatja, harapdálja...

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező skipi65

Kérdés

Kedves Doktor Úr!

Nemrégiben örökbe fogadtunk egy 2 hónapos kis Fox Terriert, már az első kötelező oltáson túl vagyunk. Most lesz 3 hónapos. Tegnap észre vettem,hogy az egyik lábán lévő tappancs párnáját nyalogatja, harapdálja, oda mentem és megnéztem nem e sérült neki,és azt tisztogatja,de egészségesnek bizonyult,akkor gondoltam csak játszik,vagy bohóckodik. Később,viszont észre vettem,hogy mind a 4 lábát erőteljesen harapdálja, nyalogatja és keservesen sír és elkezdett fel alá szaladgálni és érdekesen tartotta a lábait, nagyon nyugtalanul viselkedik. Megnéztem mind a 4 lábát nyoma semminek nincs,egészségesek.Körbe vizsgáltam a területeket ahol jár,de nem találtam semminek nyomát ami okozhatja.Nem tudom mi lehet a baj! Valami allergiás tünet?

Válasz

Kedves Gazdi!

Ha nincsenek élősködői és ez biztosan nem a sózott utakkal együtt jelentkező tünet, akkor sajnos előfordulhat, hogy allergia...

A legjobb az lenne ha látná allergiákra specializálódott állatorvos és vele meg tudnátok beszélni, mit tegyetek. Nem a tünetet, hanem az okot kell megszüntetni ilyenkor (mindenféle krémmel találgatásra kenni nem szabad, félrekezeléssel még többet ártunk). Ki kell derítenek mi okozza. Melós, de megéri!

Ha sikerül megszüntetni az okot, bár ez a jövő zenéje, mivel általában ez hosszadalmas folyamat, akkor pótcselekvésként megmaradhatnak mozdulatok (pl:  lábrágás) ilyenkor vonjátok el róla a figyelmét hirtelen hangokkal és játékkal.

(ui.: Az én kutyám is allergiás, ő a szárnyasokra és a bolhákra. Amíg nem tudtam, gyötrelem volt nézni, hogy szenved, vakarózik, rágja a lábát, rázza fejét és dörzsöli magát a falhoz naphosszat. Ezek most odafigyeléssel megszűntek.)


A központi fűtés a kutya bőrét is szárítja, ilyenkor fokozottabb a bőr reakciója is. Párologtatás neki is segít.


Dr. Szaniszló Ferenc végez allergia vizsgálatot:
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/dr-szaniszlo-ferenc/284/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »