Kutyák

Kutya nyugtalanság, tüzelés...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező zuzu07

Kérdés

Kedves Doktor Úr!

Egy 1 éves kan argentin dogom van és egész nap liheg, sír és egy kicsit remeg. Lehetséges, hogy zavarja a másik kutyánk tüzelése? Holnap lesz két hete, hogy tüzel. Vagy esetleg más baja is lehet? Külsőleg nem tapasztalok semmit a nyugtalanságon kívül...

Válasz

Igen, elképzelhető, hogy az ivaros szuka jelenléte kínozza... Mert azon ivaros kan kutyák, akik nem fedeztek még be szukát, nyugtalanná, esetleg agresszívvá válhatnak a le nem vezetett szexuális energia miatt. Egy olyan kan kutya, aki érzi a tüzelő szuka szagát, viszont ösztönei ellenére nincs lehetősége az azok diktálta cselekvés elvégzésére, stresszessé, frusztrálttá válik. Ez a frusztráció válhat könnyen agresszivitássá, és ha jól belegondolunk, hogy rengeteg kan kutya él, akik nem bírják elviselni csak az ellenkező nemű kutyák társaságát, akkor elég szembetűnő az eredmény.

Még nem találtak fel olyan szert, amit teljesen hatékonyan lehetne használni annak érdekében, hogy a tüzelő szukák szagát ne érezzék meg a kanok. Az ivaros szuka kutyák 6 havonta vonzzák be a kan kutyákat, amikor tüzelnek -akár több kilométeres távolságból is.  Sok gazdi ilyenkor lehetetlen időpontokban és helyeken jár kutyájával, hogy véletlenül se találkozzon másik állattal az utcán, de ezzel csak saját maguk és kutyák dolgát nehezítik meg! Ráadásul ilyenkor a tüzelő kutyák viselkedése is megváltozik, általában sajnos nem a pozitív irányba (fokozott izgatottság, nyugtalanság, agresszió). Persze ha egy nagyobb csapat gazdátlan kóborkutyával találkozik ilyenkor a gazdi, valószínű, hogy egy verekedéssel színezett szexuális aktus szemtanúja lesz, mivel nem fogja tudni kontrollálni, hogy mi történik a kutyájával. Tehát az ivartalanítás egészségmegőrző és prevenciós hatása mellett segíthet a frusztráltság, a konfliktushelyzetek számának csökkentésében és a már kezelt viselkedészavarok esetében is a nyugodt, elfogadó tudatállapot stabilizálásában.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »