Kutyák

Milrt öklendezik a kutyám evés és ivás közben?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező ♥Loli♥

Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2 éves kaukázusi-labrador keverékem (ivartalanított kan) evés-ivás után/közben, mikor hogy, rendszeresen öklendezik, köhög. Ugyanez a probléma, ismerősöm goldenjénél is fent áll. Mindkét kutya versenyszerűen sportol, így nem szeretnénk, ha emiatt kellene abbahagyni. A másik kérdés az, hogy kutyám hasán, nemi szervénél, mellkasán fekete-barna kiütések, sebek vannak. A Kaposvári-kutyanapon, Dr. Rippert Róbert tartott egy kis rögtönzött vizsgálatot, ahol azt mondta, hogy allergia, de mi gombára gyanakodtunk. Reméljük, meglesznek a kérdések válaszai.

Válasz

Tisztelt Kérdező! Ami a bőrtüneteket illeti, mindkettejüknek igaza lehet. Ritka ugyanis, hogy egy gombás fertőződés magától alakuljon ki. A gomba jellemzően másodlagosan, valamilyen csípés, sérülés, kiütés (pl. allergia következtében) területén, vagy a felázott, leégett bőrön (úszás, napozás) tud megtelepedni, az ép bőrön nem. A napfénynek nem kitett, rosszul szellőző területeketjobban szereti (hasalj), de nyáron kialakullhat az orrháton, fülön is. Jellemzően szabályos kerek, enyhén kipirult, szőretelen foltokként kezdődnek, de összeolvadhatnak. A vakarás következtében bakteriális fertőzés is társulhat, pörkösödhet. A pontos diagnózishoz az elváltozott területekről vett minta mikroszkópos, tenyésztéses, esetleg kórszövettani vizsgálata szükséges.

Az allergiás háttér igazolható vérvétellel is. A köhögés/öklendezés diagnosztikája már problémásabb. Lehet, hogy csak a habzsolva evés-ivás miatti félrenyelés van a háttérben, de az is lehet, hogy a garat, gége vagy légcső tájékának elváltozása van a háttérben. Ezek a lágy szövetek nem minden esetben adnak értékelhető röntgenképet, ezért gyakran altatásban végzett endoszkópos vizsgálat szükséges a terület elváltozásainak megerősítésére vagy éppen kizárására. Gippert doktor kisállatgyógyász klinikus szakállatorvosként nagy gyakorlattal és megfelelő műszerezettséggel rendelkezik mind a diagnosztika, mind a gyógykezelés területén, de egy tömegrendezvény keretei nem alkalmasak az említett vizsgálatok elvégzésére. Viszont rendelekezik azzal a hihetetlen előnnyel, hogy látta a beteget és az elváltozást. Én viszont nem. Tisztelettel: dr. Keleti Zoltán - Állategészségház, Vértesszőlős

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »