Kutyák

Kiskutyámnak az oltás után ITP alakult ki. Visszatérhet-e bármikor a betegség, vagy ez csak egyszeri reakció volt?

kategória Kutyák
Kérdező SzZsu

Kérdés

Kedves Dr.Háziállat!

Kiskutyámnak az oltás után ITP alakult ki. Túl vagyunk 1,5 hónap alatt a szteroid kezelésen, 3.hete a vérlemezke számok tartományon belül vannak, igazából 1-2 nap volt levert a betegség kezdetén, de kedve remek, étvágya kiváló. Az lenne a kérdésem, hogy visszatérhet-e bármikor a betegség, vagy ez csak egyszeri reakció volt? Vetri DMG szérum adása megfelelő lehet neki, hogy ne forduljon elő többet ez az immunreakció?

Válaszukat köszönöm! Zsuzsa

Válasz

Az ITP védőoltás utáni előfordulása nagyon ritka, az én praxisomban sok ezer állat beoltása után 35 év alatt soha nem fordult elő ilyesmi. (Egyébként azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy nem is az oltás hatására alakult ki, hanem más ok miatt, csak ez a más ok éppen egybeesett az oltással. )

Ha viszont tényleg az oltás volt a kiváltó ok, akkor bizony ugyanerre lehet számítani máskor is. Ha ez így lenne, akkor viszont már elöny lehet az, hogy erre tekintettel gyorsabban felismerhető lesz a tünetek oka. A Veri DMG egy jó immunerősítő, de szerintem ahhoz nem lesz elég, hogy ez ilyen specifikus hatást kivédjen vagy megelőzzön.

A kutya autoimmun betegsége

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »