Kutyák

Kutya parvovírus kezelése

kategória Kutyák
Kérdező Bijanka

Kérdés

Tisztelt Háziállat.hu!

A 9 hetes tacskó kutyusunk egy hete a parvóvírus tünetei jelentkeztek. Sajnos az is volt, de túlélte a kis amazon! Azóta nagyon játékos, a kedve is nagyon jó. Egy gond van, a széklete. Napokig nem kakilt, ám ma hajnalba beindult. Az első pár kaki normális volt, de a legutolsó víz szerű. Ezt betudhatom annak, hogy tisztulnak belei? Vagy esetleg forduljak az állatorvosunkhoz?

Előre köszönjük válaszát!

Tisztelettel : Bianka és Pletyka

Válasz

Kedves Gazdi!

Miután a betegség gyógykezelése csak a tünetek enyhítésére szorítkozik, mert a vírusos bántalmak ellen nincsen speciális, hatékony gyógyszer.  Így érdemes lenne visszamenni a kutyussal az orvoshoz.

Mindenekelőtt gondolni kell a folyadékpótlásról (infúzió). Csillapítani kell a hányást és a hasmenést, a bakteriumos szövődmények kivédésére ajánlatos antibiotikumokat adni. Kedvező hatás várható a görcsoldók, a vitaminok, vérzéscsillapítók (konakion) és májkivonat adagolása után. Szükség lehet a szívműködés és a vérkeringés gyógyszeres serkentésére, ami ugyancsak állatorvosi feladat.

A betegség hányással, hasmenéssel járó szakaszában a kutya nem kaphat enni, a folyadékellátás azonban nagyon fontos! Az emésztőszervi tünetek átvészelését követően az állatot diétára kell fogni! Kezdetben burgonyapürét, szétfőtt rizst, később főtt csirkehúst kaphat naponta többször kis mennyiségben a beteg kutya. A biztonság érdekében még a gyógyulást követő héten is folytatni kell a diétát. Mivel a hasmenéses bélsárral a kutya környezete is a kórokozók óriási tömegével szennyeződik, szigorú higiéniás intézkedésekkel nagy gondot kell fordítani a beteg állat környezetében levő kutyák fertőződésének az elkerülésére.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »