Kutyák

Kutyám párzó mozdulatokat végez a lábamon, hogyan szoktassam le róla?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező pleszi

Kérdés

Hogy szoktassam le a kutyámat arról, hogy keféli a lábam?

Válasz

Az agyondédelgetett, túl korán egyetlen helyhez és személyhez kötődő ebek gyakran képtelenek a párzásra, illetve kizárólag gazdájuk iránt mutatnak szexuális érdeklődést. Azok a kanok, amelyeknek a szocializálási időszakban nincs elég lehetőségük, hogy alomtestvéreikkel vagy fajtársaikkal nemi színezetű játékot játszanak, bizony sokáig (néha egész életükre!) ügyetlenek, félszegek, esetlenek maradnak. Például nem a megfelelő helyen "kísérleteznek": oldalról vagy elölről ugranak fel a szukára.

Az első és legfontosabb az ivartalanítás. Ha nem akarják a kutyát tenyészteni, akkor mindenképpen ajánlott. Mindenkinek jobb lesz így a kutyának is és Önöknek is.

A leszokatatáshoz pedig íme a tanácsok:

A legfontosabb dolog a következetesség. Csak akkor dicsérjük a kutyánkat, amikor éppen jót csinál, és csak akkor szidjuk, amikor éppen rosszat tesz. Fontos, hogy a büntetés mértéke arányos legyen az elkövetett bűnnel, szintúgy a dicséret is. A büntetés már semmit sem ér, ha az elkövetett tett után pár perccel következik, mert nem fogja tudni a kutya összekapcsolni. A kívánt viselkedést mindig erősítsük meg a kutyánkban, míg a nem kívánatosat azonnal tiltsuk, hogy megtanulja, mit várunk el tőle.

A legfontosabb a következetesség

Azonban ha a nem kívánt viselkedés célja a figyelmünk felhívása - pl. ugatással - ne tiltsuk, hisz ezzel a kutya elérte a célját, hanem hagyjuk figyelmen kívül, míg abba nem hagyja. Ekkor viszont dicsérjük meg. Soha ne büntessünk kézzel vagy pórázzal! Szükség esetén használjunk egy üres műanyag palackot pár darab kővel megtöltve, melynek már a hangja elég elrettentő a legtöbb kutya számára. Jutalmazáshoz használhatunk jutalomfalatot, játékot, klikkert, de mindig legyen ott a simogatás és a szóbeli elismerés is, hiszen a kutyának az a legnagyobb jutalom, ha a gazdi kedvében járhat! A rossztett lehet akár tünete is annak, ha a rangsorban problémák vannak. Ilyen lehet a lopás (nem tiszteli a kutyánk a tulajdonunkat) vagy ha a korábban szobatiszta, egészséges kutya újra bepisil, de ezt jelzi az is, ha (legyen akár szuka, akár kan, ivaros vagy ivartalanított) párzó mozdulatokat végez a mi vagy családtagjaink lábán. Azonnal lökjük el, tiltsuk meg neki. Ilyen esetekben a valódi, tartós megoldást mindig a gazdi falkavezéri pozíciójának a megerősítése jelenti.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »