Kutyák

Kutyánk pofája duzzadt

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Regina_01

Kérdés

Kedves Dr Háziállat!

13 éves chau-chau-ismeretlen keverék kutyánknak kb 3 hete kétoldalt dagadt a pofája. Eszik és iszik is. Így ezen kívül más problémája nincsen. Laikusan vizsgálat után legalábbis mi nem találtunk más elváltozást, szájába inkább nem nyúlkálunk. De mivel csontot is eszik, nem gondolunk szájüregi problémákra.

Segítségét előre is köszönjük!

Válasz

Előfordulhat, hogy fogkő, kezelést igényel. El kellene vinni állatorvoshoz.

http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kutya-fogapolas-fogko-megelozes/2091/

Illetve a csontok adásával csak óvatosan! Főleg idősebb kutyáknál.

Csirke-, kacsa-, liba-, pulykacsontokat mindenképpen mellőzni kell a kutyák étrendjéből, mert ezek a csontok nagyon kemények, élesen törnek, és ezek az éles szilánkok felsérthetik a bél nyálkahártyáját, esetleg perforációt is okozhatnak. Viszonylag hosszú, éles csontdarabok is baj nélkül keresztüljutnak a bélcsatornán, de a végbél ampullájában székletdarabokká összeállva rendszerint megakadnak, nem egyszer beleszúródnak a végbél záróizmaiba is, komoly fájdalmat és vérzést okozva.

Amennyiben nem történik súlyos sérülés, a vérzés hamar eláll, a hegek begyógyulnak. „Szerencsére" sokszor a kutyák farhátat kapnak, ennek a csontjai kevésbé élesen törnek, de az ilyen csontdarabok is okozhatnak sérülést, különösen, ha nagy mennyiséget fogyasztott belőlük az állat. Az ilyen esetekben mindenképpen állatorvosi beavatkozás szükséges és szigorú csontevési tilalom! A kutyusnak meg adjunk kutyatápot, abban benne van minden, amire szervezetének szüksége lehet: ásványi anyag, vitamin és nyomelem és még keverni sem szükséges a házi koszttal - bár kétségtelen, hogy úgy szívesebben megeszi.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »