Kutyák

Kutyám rágja a farkát, már majdnem lerágta...

kategória Kutyák
Kérdező evee444

Kérdés

Van két 5 éves németjuhász kuyánk. Az egyiknek a farkán el kezdett hullani a szőr, majd rágni kezdte, és végül már ott tart hogy félig lerágta a farkát. Több alkalommal próbáltuk kezelni rühesség ellen, majd férgesség ellen, ugyanis csont sovány kifogástalan étvágya mellett. Az orvos egyszer kijött és beoltotta rühesség ellen, meg megfürdettük stb. A farkán azt vettük észre hogy mintha begyógyulna, majd a másik nap vérzik, és ez van hetek óta. Korábban sosem kergette, rágta a farkát. Mi tehetnénk?

Válasz

Kedves Gazdi !


Farok kergetése:

Az Ön által leírt klinikai kép spontán generálódó fájdalomtünteket jelez a kutyán.
A tüntetek hátterében nagyon sokféle kórok állhat.
Első lépésben ki kellene zárni az orthopédiai hátteret, egy gerincröntgen segítségével. Vérvétel is szükséges, általános rutin, illetve a Lyme-teszt lekérésével.
A röntgen vizsgálat negativitása esetén szóba jöhet a greincvelő idegeinek a gyulladása, pszichés betegség esetén kényszeresség, illetve az agy érzőkérgéből kiinduló ún.szenzoros roham.
A leírt tüntetek alapján valóban idegesíti a kutyát a faroktájékon lassan
kialakuló égető, esetleg viszekető érzés, emiatt pörög és rágja a farkát.
Gyors kivizsgálásra van szükség, mert nagyon szenved a kutya.
Szerencsés esetben orthopédiai háttér esetén gerincműtéttel tünetmentessé tehető a beteg.
Kevésbé szerencsés esetben komoly pszichés betegség (neurózis, pszichózis), illetve szenzoros (érző) epilepsziás roham állhat a kórkép hátterében.

 

Farok rágása:

A farok kergetése, rágása, vagy a végtagok túlzott nyalása, rágása minden esetben egy un. pótcselekvés. Kezdetben csak mint nem kívánatos viselkedés jelentkezik, de amennyiben az okok nem szűnnek meg, akkor viselkedészavarrá, stereotypiai jellegű idegrendszeri zavarrá fokozódik.
Maga a jelenség, a kényszermozgás (stereotypie, Compulsive Behavior Disorder, CBD ) a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata.
Egy alapos állatorvosi vizsgálattal kideríthető, hogy az ok szervi problémára vezethető vissza (pl: bolhaekcéma: amikor a bolha nyálásra allergiás a kutya, ezért rághatja a farkát), vagy sem. Amennyiben ennek eredménye negatív, akkor a tartási körülményekből, esetleges idegrendszeri, pszichikai okokból ered a viselkedést kiváltó ok.
Az állatorvosi vizsgálat és laboreredmények utáni helyszíni megfigyelés után lehet egy hatékony kezelési stratégiát (tartási körülmények megváltoztatása, étrendváltoztatás, gyógyszeres kezelés, Bach-virág terápia, stb.) megállapítani.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »