Kutyák

Kutyám rágja a pórázt

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező melita

Kérdés

5 hónapos 40 kg-s kutyámat nem tudom leszoktatni a póráz húzásáról, pedig napokat gyakoroltunk két módszerrel is (mihelyst húzni kezd megfordulok/ ha húzni kezd megállok) Parancsra áll és elindul ezeket 2 nap alatt megtanulta ugyan úgy a ült és feksziket.

Nagyon okos de ha majd 80 kg-os lesz én ezt nem fogom csinálni, most sem érzem a karom, nemhogy akkor. Hogyan tanítsam meg? illetve szoktassam le a póráz húzásáról.

Másik probléme amivel már hónapok óta nem tudok mit kezdeni az a izületei fejlődése, mint a mellékelt képen látható a melső lábfeje nagyon szét áll. Kap 3 hónapja BioCal tablettát és kb 2 hete javasolták a disznólábat megfőzve, azóta minden nap kap azt is, de mióta elhoztuk nem változott semmit.

Válasz

A pórázhoz szoktatás egy viszonylag egyszerű dolog, mert a kiskutya hamar megtanulja, hogy a póráz egyben sétát is jelent. Eleinte persze nem könnyű elfogadnia, hogy korlátozzuk a mozgásterét. Ha már hozzászokott a nyakörvhöz (ehhez nem kell sok idő és gyakorlatilag nincs is ezzel kapcsolatos teendőnk), akkor csatoljuk a kutyára a pórázt. Nem kell húznunk, rángatnunk, csak lépjünk előre, úgy hogy a póráz ne feszüljön még és jutalomfalattal csalogassuk magunk után. Sűrűn jutalmazzuk és tegyünk meg egyre nagyobb távolságokat. Ha lakásban már a kutya követ minket, kimehetünk az utcára, ahol nagy valószínűséggel szintén nem lesz gond. Fontos, hogy a séta alatt a kutya jól érezze magát, így a kellemes élmény hamar összekapcsolódik a póráz látványával.

ha húzza a pórázt:

A kutyaiskolákban tanítanak pórázkezelési technikákat. De addig is némi segítség: A hosszú, esetleg flexi póráz használatakor gyakorlatilag rávezetjük a kutyát arra, hogy húzzon, hiszen megtanulja, hogy minél jobban húzza a pórázt, annál messzebbre jut. Erről csak normál hosszúságú pórázzal szoktathatjuk le, mégpedig ennek módja, ha mindig, amikor a kutya el kezd húzni, megállunk és addíg nem indulunk el, amíg feszül a póráz. Lehet, hogy az első pár alkalommal csak az első sarokig jutunk el, de erre a kutya is hamar rá fog jönni.

Klikkeres tanítás

A pórázon sétálásra és az ültetés, fektetés tanítására azt javaslom, hogy ismerkedjen meg a klikkeres tanítással. A klikker egy olyan eszköz, amelynek segítségével bármit megtaníthatunk a kutyánknak úgy, hogy ő élvezi. A klikker hangjához hozzákötjük a jutalomfalatot, és amikor a kutya már tudja, hogy a klikk után mindig kaja jön, akkor elkezdjük megtanítani a trükköket. Ha a kutya jól csinál valamit, akkor klikk-kaja. Mivel a kutya kaját akar kapni, ezért gondolkozni kezd, hogy mit csináljon ahhoz, hogy klikkeljen a gazdája. Így alakul ki egy párbeszéd a kutya és gazda között. A Youtube-on rengeteg klikkeres videó van fent (clicker training) és magyarul is lehet találni jó leírásokat mind a neten, mind Vámosi-Nagy Nóra Klikk! című könyvében

 

A lábát érdemes megmutatni ortopédus kollégának. Az alábbi linken biztos talál lakhelyéhez közel praktizáló ilyen állatorvost: http://www.kisallatortopedia.hu/allatorvostagok

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »