Kutyák

8 hetes kutyám rángatózik álmában...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Zolee95

Kérdés

Tisztelt DR. Háziállat!

A mai nap vettem egy kuvasz kölyköt, körülbelül 8 hetes. Elég büdös volt, istállóban tartották őket, ezért meg lett fürdetve. Megetettem, lefeküdt aludni, de rángatózik, mintha nagyon nyugtalan lenne. Ez természetes vagy valami betegsége van?

Válasz

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy csak álmodik. De nem árt az orvosi vizsgálat, úgyis meg kell kezdeni az oltásokat és férgeteleníteni is szükséges.

A kutyáknál az emberekkel megegyezően két különféle alvási állapotot lehet megkülönböztetni:

REM (Rapid Eye Movement) alvás,
NREM (Non Rapid Eye Movement) alvás.

Egy egészséges, kifejlett eb naponta kb. 12 órát tölt el alvással. A kutyafajta és az életkor függvényében ennek 20-35%-át teszi ki a REM-alvás, amely időszak alatt nem regenerálódik a kutyák szervezete, mivel nem alszanak igazán mélyen: készenléti állapotban vannak. Ebből az alvásból még gyorsan aktív működésbe tudják hozni érzékszerveiket. A REM-alvás közben ritkán fekszenek a kutyák az oldalukra, lábaikat igyekeznek úgy elhelyezni, hogy az lehetővé tegye a gyors fölállást vagy ugrást.

A REM-időszak alatt az alábbi mozgások figyelhetők meg:

a szem mozgatása a teljesen vagy csak részben lezárt szemhéj mögött,
a bajusz remegése, rángatása,
a lábak rándulása vagy szaladást utánzó mozgása,
az orr és az ajak ütemes összehúzódása,
a farok csóválása, mozgatása.

A REM-alvás ideje alatt az sem ritka jelenség, hogy a kutyák nyüszítő, nyögő, vakkantó vagy morgó hangokat adnak. A REM-alvás közben a kutyák agya még nagyon aktívan dolgozik, és igyekszik semlegesíteni vagy feldolgozni az ébrenléti állapotban megélt eseményeket.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »