Kutyák

Kutya vakarja a fülét, rázza... Atka a bűnös?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező nyuszi26

Kérdés

Német juhász kutyám van, 2 éves, és az elmúlt kb 2 hétben folyamatosan vakarja a fülét erőteljesen, és sűrűn rázza a fejét, ha hozzáérünk a füléhet akkor pedig elhúzza magát, ez ezelőtt nem volt rá jellemző. Olvastam ezen az oldalon hogy fülatkája is lehet a kutyáknak, de Ő nem érintkezett más állattal. Ettől függetlenül lehetséges hogy mégis atkája van?

Válasz

Kedves Gazdi!

Lehet atka, vagy fülgyulladás, mindenképpen vizsgálatot igényel. Vigye állatorvoshoz!

Kutyáknál gyakori, olykor hosszan tartó, nagyon kellemetlen fülbántalom a fülkagylóra vagy a fülszélre is átterjedő külsőhallójárat-gyulladás (otitis externa). Főképp a hosszúfülű kutyafajták vannak kiszolgáltatva mindenféle gyulladásnak a nyirkos, meleg fülüregben összegyűlő por, idegen testek, rovarok, toklászok, atkák, baktériumok, gombák és a felesleges fülzsír következményeként. A hosszú fülek, az esetlegesen legyengült állapot vagy a rossz fülhigiénia a helyi elhárító mechanizmus túlterheléséhez vezet.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a fül a test tehermentesítő, méregtelenítő, „szellőztető berendezése" is, és szükség esetén kiválasztó funkciót is átvehet. A fülfolyás (otorrhea) néha a máj- vagy veseelégtelenség vagy fennálló hólyagelégtelenség visszaszorításának a következménye.

Minden esetben alaposan meg kell vizsgálni, hogy elsődleges fülbetegségről, vagy belsőszervi problémák következményeiről van-e szó.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »