Kutyák

Lehet a kutyámnak refluxa?

kategória Kutyák
Kérdező zolanm

Kérdés

Üdvözlöm!

Az alábbiakban szeretném a tanácsát kérni: Van egy bichon bolognese kutyusom, s refluxra gyanakszom, mert gyakran nyamnyog, kicsit öklendezik, s ezt követően igen szomorú, szegénykém, nem tudja, hogy mi történik vele. Olvastam egy cikket, mely szerint egyszerre keveset kell neki enni adni, az sem árt, ha az etetési időpontokat naponta pontosan betartom. Ami viszont furcsa volt a cikkben, hogy igyekezzek az étrendjét alacsony zsir- és fehérjetartalmú ételekből össze állítani. A kutyák alapból húsevők, tehát ha a húst (mint fehérjeforrást) megvonom tőle, ez nem lesz később káros a szervezetére? Amúgy pedig nem is tudnám, hogy akkor mivel etessem?

Teljesen tanácstalan vagyok. Köszönöm előre is a válaszát. Üdvözlöm! Még annyit szeretnék hozzá tenni, hogy amúgy jó étvágya van a kutyusomnak, ha épp nincs ez a probléma, akkor a kedve is jó, játszik, hancúrozik, csak van amikor a hancúrt ez a tünet félbe szakitja, s onnantól egy darabig rosszkedvű

Nagy Márta

Válasz

Azt, hogy biztosan eldönthessük reflux-e, el kellene vinni a kutyát állatorvoshoz.  A pontos diagnózis után lehetne erre való kutyatápot javasolni. így csak azt tudjuk javasolni, hogy mielőbb keresse fel állatorvosát.

A refluxról:

A hányáshoz hasonló jelenség a reflux, de ilyenkor az ürülő tartalom nem a gyomorból származik, hanem a nyelőcsőből, mivel a felvett eleség nem tud lejutni a gyomorba. Refluxnál szembetűnő jelenség, hogy az elfogyasztott víz, szilárd tartalom azonnal a lenyelés után visszajön a szájüregen és az orrnyílásokon keresztül. Reflux fiatal korban veleszúletett nyelőcsőtágulat, nyelőcső lefűződés (szív fejlődési rendelleneség) vagy beidegzési zavar esetén alakul ki. Idősebbb kórban a nyelőcsőben kialakuló térszűkítő folyamatok (daganat, tályog) vagy szintén beidegzési zavar áll a háttérben. Gyakran hányásnak tűnik az állattartók szemében a légutakból származó váladék ürülése. Ez szarmázhat a toroktájékról vagy az alsóbb légutakból (légcső, hörgők). Ez a váladék szinte mindig fehér, habbá verődött, nyúlós, nagyon ritkán friss piros vért (szívbetegség, daganat)  tartalmazhat.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »