Kutyák

Kutyánk begörcsölt, masszírozás után elmúlt neki.

kategória Kutyák
Kérdező sakura

Kérdés

Tisztelt Dr.!

Van egy 11 hónapos német juhászom. A minap megijesztettem őt (teljesen véletlenül. Aludt amikor hazaértem és a huzat bevágta mögöttem a bejárati ajtót) és az egész teste megmerevedett. Próbált felállni, de átcsapódott a másik oldalára. A testén minden izom teljesen begörcsölt, de a kutyus tudatánál volt és a merev izmokon kívül nem produkált más tünetet. Ha átmasszírozom, teljesen rendbe jön és mintha semmi sem történt volna, felpattan, ezután már nem sántít, nem biceg, tényleg mintha semmi sem történt volna. Már egészen kicsi, 2 hónapos korában is volt ilyen, akkor a mentőautó szirénájától ijedt meg. Ugye nem komoly a baj? Az orvosunk nem tudott semmit mondani, így Önhöz fordulok, kérem ha tud segítsen, legalább a lehetséges problémák felvázolásával. Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Kedves Olvasónk!


Az epilepsziás rohamoknak igen sokféle típusuk van, így a nyálzás, szájhabzás nem feltétlen velejárója egy rohamnak. Elofordul, hogy csak egyetlen izomcsoport, vagy egy testfél görcse jelentkezik. Konzultáljanak kezeloorvosukkal, illetve a rohamokról vezessenek naplót: mikor jelentkeztek (dátum, napszak), meddig tartottak, milyen jelleguek voltak, volt-e valamilyen elozményük, ismert-e valamilyen kiváltó tünet, stb.

Ha a rohamok "csak" évente egyszer jelentkeznek, érdemesebb oket tolerálni. Gyakori rohamoknál már szükség van tabletta állandó szedésére, amelyet állatorvosuk írhat fel, vizsgálat után. Ezen kívül javasolt vérvizsgálatot is végeztetni, annak megállapítására, nincs-e valamilyen szervi probléma a görcsök hátterében.

A szuka kutyánál ajánlott az ivartalanítás (nem írta, hogy milyen nemű) , mert a tüzelés alatt gyakrabban jelentkezhetnek rohamok.


Őket ajánljuk, szakértők a témában: Epilepsziás Kutyákért Alapítvány
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/epika/254/


Cikkek az epilepsziáról:
Kutyaepilepszia: alapvető tudnivalók >>

Kutyák epilepsziás működészavarairól >>

Hogyan kezeljük kedvencünk epilepsziáját? >>

Alkalmi rohamok vagy valódi epilepszia - Mi a különbség? >>

Öröklött vagy szerzett epilepszia? >>

 

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »