Kutyák

Kutya rendszeres hányás

kategória Kutyák
Kérdező moneemano

Kérdés

Tisztelt Dr Úr!

Szeretnèk tanàcsot kérni! Van egy 3,5 èves yorky szuka kutyám! 2013 decemberében èjszakai hányàs miatt orvoshoz fordultunk. Rengeteg vizsgálat utàn januàr 6-àn a gyomortükrözès súllyos gyomorfekélyeket mutatott ki. Azóta is szedjük a gyógyszereket hànyáscsillapìtót quamatelt és ulkogant, de igy is sokszor hány a kutyus, azaz valószinű nem gyógyult meg.

A doki újabb gyomortükrözést ajànlott amiben mintàt venne! Ezek útàn kezdtem el gondolkodni azon, hogy milyen màs kezelèst kaphatna a kutyus amihez csak egy újabb tükrözés és minta szükséges! Nem szeretném kínozni a kutyusomat ha a gyógyulàs nem jön el, csak szenvedtetem őt! Mit tegyek doktor úr! Gyerekpótléknak vettem a kutyust , nagyon szeretem, de nem akarom hogy fájdalmai legyenek! Ha nem gyógyul.meg akkor nem szeretném hogy esetleg a maradék kis élete szenvedésből álljon.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:Szabó Mónika

Válasz

A gyomorfekély és a reflux (még embereknél is) egy makacs betegség, amit számos dolog befolyásol, tehát majdnem biztos, hogy csak gyógyszerekkel hosszabb távon nem fog tudni eredményt elérni... Fontos az étrend megváltoztatása (pl. száraztáp, jutalomfalatok elhagyása, inkább diétásat kapjon, főzzön neki), többszöri etetés, stressz kerülése, ha pedig nem vált be a Quamatel (0,5 mg/ttkg, Quamatel mini), akkor protonpumpa gátlókra kellene áttértni (Controloc, Nexium, Pariet stb.), illetve hányásra Cerucalt javasolnék (alkalomszerűen). Ha nem készült az előző türközésen szövettan és a kollega javasolja, akkor érdemes elvégezni. A lényeg az, hogy sok türelmet igényel ez a betegség a gazdi részéről (is), amíg sikerül kialakítani/beállítani a megfelelő terápiát, életmódot, gyógyszereket...

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »