Kutyák

Miért nyalja a kutya sebesre a lábát?

kategória Kutyák
Kérdező Bobbancs

Kérdés

Öt éves kankutyám van. Másfél hónapja észrevettem, hogy nyalogatja, majd rágcsálja a jobb hátsó lábát! Azonnal megnéztem, van-e sérülés vagy bármilyen elváltozás a lábán de teljesen rendben volt. Két nap múlva már sebesre rágta a lábfejét! Mivel dolgoztam, nem tudtam azonnal orvoshoz vinni csak napok múlva. A párom is melózott, nem volt aki elvigye. Addigra viszont teljesen földagadt a lábfeje, nem kelt föl, ázas lett, nem evett és fájdalmai voltak!

Elvittük végre orvoshoz,aki azt mondta,megüthette valamivel, ez egy régebbi seb,amit újra "kikezdett! Elmondása szerint tele volt alvadt vérrel! Ezt kinyomkodta,lekezelte,adott antibiotikumot neki valamint fájdalomcsillapítót! Kapott "gallért" is plusz egy spray-t, ami szintén gyógyszeres volt! Gyönyörűen gyógyult neki, úgy ahogy az orvos megmondta! Két napja azonban újra elkezdte! Nem a jobb hátsó lábát,hanem a jobb elsőt. Nyalogatja, majd rágja, lesz egy pici seb,ami végül földagad.

Az udvaron már lassan fű sincs, nehogy valami megszúrja a tappancsát. Azonnal befújtam neki, s mintha ez lelassítaná a folyamatot. Beszéltem az orvossal is, elviszem újra! Ennek ellenére rettenetesen érdekelne az Ön véleménye! Falun lakom, a hátsó udvarban tartom, melléképületek, disznóólak, mindez tisztán tartva. Ha ez számít, a szomszéd épületet 2 éve nem lakják, hanyagolva van de oda átjárni NEM TUD! Allergiája lehet? Kérem szépen adjon tanácsot. Mielőbb szeretném tudni, mi lehet a baj, azért is mert külföldön fogok dolgozni és majd magammal szeretném vinni! A legfontosabb hogy Ő jól legyen! Őszinte üdvözlettel: Szilvia (bobi)

Válasz

Azt sajnos biztosra így nem lehet megmondani, hogy mi okozza a bajokat, de ebben az időszakban nagyon gyakori, hogy toklász (vagy annak egy kis darabja) fúródik be a kutyák lábujjai közé, vagy a lábfej más részeibe. Ennek van a legnagyobb valószínűsége. Ilyenkor szinte biztos következmény a gennyes gyulladás kialakulása, ami miatt fájdalom is van, meg duzzanat is kialakul. Ami egyébként emberi értelemben tisztának tűnik, az legtöbbször mikrobiológiailag egyáltalán nem az. A látszólag tiszta felületeken is milliószámra élnek baktériumok. De hangsúlyozom, ez inkább általános vélemény a részemről, mint az adott konkrét esetre vonatkozó hozászólás. Ahhoz ugyanis látni, vizsgálni kellene a kutyát és a lábvégeit.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »