Kutyák

Kutyám sípolva lélegzik és horkol. Mi baja lehet?

kategória Kutyák
Kérdező Bmarsal

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Kutyám kb. egy hónapja halkan sípolva lélegzik, ha lefekszik aludni (ha hangosabban csinálná, azt gondolnám sírdogál). Mikor elalszik, ez elmúlik viszont horkolni kezd. Mindig. Eddig nagyon ritkán horkolt, csak ha előtte nagyon elfáradt. Ha ébren van, nem sípol (és persze nem is horkol). Lehet valami légzőszervi baja? Mutassam meg állatorvosnak?

A kutya öt éves, közepes méretű, egészséges, aktív keverék (nem rövid orrú fajta). Arra gondoltam, hogy talán csak öregszik, de ez a horkolást esetleg még megmagyarázhatná, na de a sípolást...?

Az öregedéssel kapcsolatban lenne még egy kérdésem: Mostanában a kutya gyakran keveredik konfliktusba más kutyákkal. Az elmúlt fél évben többet verekedett, mint eddig életében. Valahogy úgy tűnik, hogy a fiatalabbak úgy érzik, le kell őt taszítaniuk az eddigi helyéről, gyakran kötnek bele. Ilyenkor legtöbbször csillapító jelzéseket ad le, de ha a másik kutya hozzáér (a marjára próbálja tenni a fejét, vagy netán belecsíp), kitör a botrány-verekedés.

Ez mostanában gyakran történik vele, olyan kutyákkal is, akiket kölyök koruk óta ismer. Ő az ilyen viselkedésre korábban is így reagált, viszont eddig nem piszkálták ennyien. Mit érezhetnek rajta, amivel így kihozza őket a sodrukból?

Luna egyébként nem túl szociális kutya, nem agresszív, csak éppen nem érdeklik a többiek. Tudom, hogy nem öreg még, de lehet, hogy ezt a többi kutya másképp látja? Nem ivaros, így nemi hormonok változása nem lehet... És vajon mit tehetek én, hogy segítsek neki?

Köszönettel: Luna Barbarája

Válasz

A "sípolással" kapcsolatban mindenképpen jól tenné, ha megmutatná az állatot a kezelő állatorvosnak! Lehet, hogy valamilyen légzőszervi betegség van a háttérben. A kutyák között a hierarchia harc (falkán belüli rangsorban előre kerülés) természetes dolog. Az öregedéssel, vagy esetleges betegségek (legyengülés) esetén a fiatalok megpróbálják ezt kihasználni, és próbálkoznak. Mindenesetre valószínűnek látszik, hogy valami nincs rendben az Ön állatánál, ezért a betegségek kizárása érdekében igen javasolt állatorvoshoz fordulniuk. Ha egészségileg minden rendben, akkor vissza lehet térni az etológiai problémára.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »