Kutyák

Hogyan szoktassam le a kutyáimat az ugatásról?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Szimi

Kérdés

A kutyáim nagyon sokat ugatnak, szinte mindent, biciklist, sétáló embereket és főleg a kutyákat. Egy forgalmas út közelében lakunk ezért sokan vannak erre. Nem tudom hogy hogyan tudnám valamennyire leszoktatni őket.

Válasz

Amikor az ugatást szeretnénk mederbe terelni, ugyanúgy járjunk el, mint bármilyen más trükk megtanítása során: legyünk következetesek és egyértelműek afelől, mit is szeretnénk elérni a kutyánál. Ha csendre intjük, az ezt kiváltó parancsszót kell megerősítenünk benne. A csend legyen ! persze három szoba távolságból nem hatásos, hiába is folytatnánk a telefonbeszélgetést, miközben a kutya lelkesen kiereszti a hangját és kitartóan lármázik az ablak előtt elhaladó járókelők láttán.

Inkább próbáljuk meg, hogy a kutyát a lakásban benti pórázon magunk mellett tartjuk minden alkalommal, amikor a probléma várhatóan jelentkezni fog. Amikor látjuk, hogy a kutya éppen elvakkantaná magát, fogjuk meg a pórázt és parancsoljuk a kutyának, hogy üljön le. Még jobb, ha a póráz hámmal van ellátva, amellyel a kutya fejét kissé felfelé tudjuk húzni és ezzel bezárjuk a száját. Amikor abbahagyja az ugatást, engedjünk a póráz feszességén és dicsérjük meg. Egy-egy jutalomfalattal még jobban hangsúlyozni tudjuk elégedettségünket.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »