Kutyák

Kutya szánkázik

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Artis

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat !

Nagytestű szuka kutyámon észrevettem hogy dolga végezte után húzza a farát, mivel férges nem lehet, ezért gondoltam a bűzmirigy lesz a rudas. Egy kutyakozmetikus ismerősömmel megnéztük neki, és mint látszott az egy oldalon kicsit érezhetőbb volt neki, és belülről történő nyomás után ki is jött a sárga folyadék, ami bűz tekintetében annyira nem volt vészes. Pár nappal utána is lehetett érezni hogy ott van neki valami csak az egyik oldalon az végbél izomgyűrűnél, és ha kinyomtuk akkor is jött neki egy kis színtelen folyadék. Ezt úgy 3 naponként csináltuk de séta közben is azért csinálta néha a szánkázást.

Megnéztük neki jobban és látszik a bélfalon egy kis repedés féle, vagy legalább is egyértelműen látható valami, ott ahol valószínűleg a mirigy kivezetése található. Eszik csontot sűrűn. Kérdés az lenne hogy ez normális?

Ezt a kivezetést normális hogy lehet látni? A kutya kb 30 kilós és ez a felület a bélfalon talán olyan max 1 cm2. Azóta amikor látom hogy húzza magát akkor szoktam kinyomatni neki, láthatóan nincs neki megnagyobbodva sem begyulladva, csak érezhetően kilehet tapintani egy csomót neki a izomgyűrűben (gondolom ez a mirigy).

Még amikor először nyomtuk ki neki, akkor lehetett érezni egy kis tasakot mélyebben befele a bélben, és amikor azt nyomtuk kifelé akkor jött a sárga folyadék. Ezt a problémát tudom kezelni otthon, vagy mindenképp vigyem el állatorvoshoz?

Messze van az orvos ezért kérdezem hogy hátha kitudnám-e itthon kezelni műtét nélkül.

Válaszát köszönöm: Arti Sándor

Válasz

Műtétet valószínűleg nem igényel, de feltétlen meg kellene mutatni egy állatorvosnak, mert igy elég nehézkes a diagnosztizálás és a kezelés. A tünetek alapján lehet egy bűzmirigygyulladás és/vagy akát egy végbéltájéki tumor (pl. adenoma) is...

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »