Kutyák

Kutya székrekedés

kategória Kutyák
Kérdező smily

Kérdés

Tisztel Dr. Háziállat!

6 éves puli-pumi kan kutyám nem tudja a székletét üríteni. Nem eszik és nem is iszik. Mit adjak neki hogy fellazuljon a széklete és meginduljon a széklet ürítése?

Válasz

Székrekedésről, akkor beszélünk, ha a kutyának legalább két napig nincs széklete. A székrekedés leggyakoribb oka a túlzott csontfogyasztás, a helytelen táplálás, a lenyelt idegen tárgyak, és a kevés mozgás.
Ha a kutya sok csontot kap, gyomorsavai nem képesek a csont megemésztésére, így az kisebb-nagyobb darabokban, rendszerint szilánkosan jut el a vastagbelekbe, és a bélsárból kiálló hegyes csontdarabok felsérthetik a végbél kezdeti szakaszát. Székeléskor ezek fájdalmat okoznak, emiatt a kutya visszatartja a székletét. A bélsár teljesen összesűrűsödik, kőkemény lesz, majd nem fér át a végbélnyíláson.
A következmény olykor makacs, elhúzódó székrekedés, ami súlyosabb bajokhoz, elhanyagolt esetben elhulláshoz vezethet.
A mozgáshiányos kutyáknál a túl kényelmes életmód következtében is kialakulhat a székrekedés. A további okok lehetnek még: a végbélnyílás körüli mirigyek gyulladása, szűkületek, hegesedések, tályogok, vagy daganatok a belekben, esetleg a bélférgek tömeges elszaporodása.
A betegség tüneteit a kutyatartó könnyen felismerheti. A kutya a jellemző testhelyzetben, jobbára sikertelenül erőlködik, s ha a bélsárürítés fájdalommal jár, nyög, szűköl, vonyít. Ha a székrekedés több napig tart a kutya levert lesz, étvágytalan, néha hányhat is. Gyakran felpúposítja a hátát, s kötötten, mereven mozog.
A székrekedés gyógyítása mindenekelőtt az alapbetegség megfelelő kezeléséből áll. Fontos, hogy a különböző hashajtó szereket kizárólag orvosi utasításra adjunk a kutyának, mert ha nem a megfelelő gyógyszert kerül beadásra, akkor több kárt okozhatunk, mint hasznot! AZONNAL IRÁNY AZ ÁLLATORVOS!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »