Kutyák

Miért rágja szét éjjel a papucsokat a kutyánk?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező ukika

Kérdés

Jó napot kívánok! A 1,5 éves Bolognai Bison kiskutyánk az elmúlt hónap folyamán 3 pár papucsomat rágta szét éjszaka, miután felmegyünk a hálóba. Korábban (még kölyök korában sem ) nem volt ez a szokása. Naponta viszem sétálni, foglalkozunk vele naponta, nagyon könnyen betanítottuk mindenre. Mi lehet az oka, hol hibázunk?

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Ferenczi József

Válasz

Gyakran elõforduló és rendkívül bosszantó, amikor a lakásban egyedül hagyott kutya megrágja a cipõket, papucsokat,  sõt rosszabb esetben a bútorokat is (az éjjel is egyedülhagyásnak szamithat némely ebnek). Ennek a viselkedésnek többféle oka is lehet: pl. unatkozás, "bosszú" amiért egyedül hagytuk.

A kutyák többsége nehezen viseli az egyedüllétet. Ilyenkor egyes kutyák - elõbb unalomból, késõbb már azért, mert egyedül hagyták - megcsócsálják mindazt, amit meg lehet. Éppen ezért igyekezzünk megelõzni a bajt és tüntessünk el szem elõl mindent, amit az eb megrághat vagy lenyelhet. hagyjunk elől olyanokat, amivel játszhat addig amíg mi alszunk vagy kívül vagyunk.

Összefoglalva:

Legyen sok-sok olyan játéka, amit meg tud rágcsálni. Folyamatosan cserélgessük ezeket a tárgyakat, hogy mindig legyen előtte valami új és érdekes, a sérült darabokat pedig távolítsuk el! Ha olyan dolgot kezd el rágni, amit nem lenne szabad, határozott „Nem!”-mel jelezzük, azonnal vegyük el tőle és adjunk helyette egyet a saját játékai közül! Bizonyosodjunk meg arról, hogy amikor a kutyát magára hagyjuk, semmit sem ér el, amit nem lenne szabad megrágnia!


Ha ez sem válik be, akkor érdemes kutyaiskolába vinni vagy szakértőt hivni, hogy "felmérje nálunk a terpet és egyedi kezelést ajánljon".

Ő kiváló szakember: Stefan Siman
www.4tappancs.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »