Kutyák

Kutya szétrágja az etetőtálját

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező vcsaba

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

A kutyám, Pamacs, 5 és fél hónapos, német juhászkölyök, nőstény. Ő már a 3-dik kutyám az előző 17 évesen ment el. 25 éves kutyás pályafutásom alatt még nem találkoztam a következő problémával:
- eljön az etetés ideje, megkapja a kaját, elkezd enni, kb. a felét megeszi aztán egyszer csak nekiesik az etetőtálnak és elkezd morogni és elkezdi rázni a tálat. A tálat már kicseréltem, nem segített. Ott ültem mellette és nyugtattam mikor láttam, hogy kezdi a cirkuszt, ez sem segített, rám morgott, bár megkapni nem volt bátorsága. Elvettem tőle az edényt és kis idő múlva mikor láttam, hogy megnyugodott visszaadtam ... ugyanott folytatta, ahol abbahagyta. Készítettem egy faállványt, amibe bele süllyesztettem a tálat, nem tudja megfogni. Első alkalommal minden rendben is volt, csak egy kis morgás és íny felhúzás volt, második alkalommal minden kezdődött elölről. Azt még tudni kell, hogy mindig ugyanott és ugyanabban az időben kap enni. Változtattam már a fényviszonyokon, nem e a tükörképe a tál alján ingerli, kicseréltem a tálat műanyagra, abban nem látja magát (szétszedte darabokra) de sajnos ezek sem segítettek. Soha máskor nem morog, vagy viselkedik így, alapjában nyugodt, de energikus kutya (ha nem foglalkozunk vele akkor fekszik és várja, hogy szóljunk neki, de ha játszunk, vagy sétálunk, egy pillanatra sem áll le, csak amikor bemegyünk a lakásba és látja, hogy már nem foglalkozunk vele, akkor elvonul és lefekszik). Remélem van valamilyen ötletük, mert én kifogytam belőlük.

Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

A Tükör iskolákon általában is nagyon jó és a témához értő szakemberek dolgoznak, a budapesti iskolákon pedig vannak Tükör terápiás szakemberek, akik az agresszív, illetve félős kutyák gyógyításával foglalkoznak. A probléma megoldható, de menjen el egy kutyaiskolába! Ráadásul ez esetben különösen fontos, hogy Tükör iskolába menjen, mert az ilyen eseteket sokszor rosszul kezelik más kutyaiskolákon.

Egy dolgot nem írt, hogy mióta csinálja ezt a kutya, ha csak most kezdte, és nem folyamatos, akkor azért más a helyzet, most van a fogváltás, evéskor különösen érzékeny lehet egy-egy eb. A kutyák esetében a fogváltás 4-6 hónapos kor között zajlik. Ilyenkor a fogíny viszket, fáj, amit az állat intenzív rágással igyekszik csillapítani. Ebben az időszakban biztosítsunk a kutyánknak megfelelő rágcsálnivalót, hogy ne a bútorok lássák kárát a fogváltásnak. Nyugodtan adjunk neki borjú csontot, ez még nem olyan kemény mint a marha csontja, viszont a legtöbb esetben a kiskutya lelkesebben rágcsálja, mint az erre a célra árusított műanyag rágcsálnivalókat. Ha a kiskutyánk szájába olyan dolog kerülne, amit nem szeretnénk darabokban látni (távirányító, különféle vezetékek, bútordarabok…) határozottan szóljunk rá, vegyük el tőle, és cserébe adjuk oda neki a csontot, így hamar leszoktatható a nem kívánatos aprításról.


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »