Kutyák

Kutyám végbele vérzett a szilánkosra tört csonttól. Műteni kell?

kategória Kutyák
Kérdező sophya92

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr! Nekem egy olyan problémám lenne, hogy van egy 7 éves keverék kutyusom, aki tegnap nagyon rosszul lett. Kakilni akart, de nem tudott, csak erőlködött és az erőlködéstől elkezdett vérezni. Láttam rajta, hogy görcsöl. Remegett, csak feküdt. Kihívtuk az állatorvost, aki megvizsgálta és húst szedett ki a végbeléből kis szilánkos csont darabokkal. (párom nyesedék húst szokott főzni neki) itatott vele paraffin olajat. Nem lett jobban ma sem, ezért kihívtuk megint. Ekkor beöntést adott neki (injekciók mellet). Ekkor már nem vérzett csak hasmenése volt. Megvizsgálta és azt mondta, baj van, mert a végbelénél a nyálkahártya kiszakadt. Erre azt mondta, holnap megint vissza jön hozzánk megnézni. Nagyon megijedtem. Mi a teendő ilyenkor? Műtét? vagy begyógyul? nagyon féltem! ő a mindenem!köszönettel.

Válasz

Üdvözlöm! Ebben az ellátó állatorvos tud felvilágosítást adni, aki vizsgálta és ellátta az állatot, sajnos interneten keresztül nem lehet.

Általános tanácsok:

Miért tilos kutyának a csont?

Haladjunk szép sorban: már a szájban elakadhat vagy fennakadhat a csont. Jobb esetben „csak" beleragadhat a fogba, de keresztben is megakadhat a szájpadláson, melynek eltávolítása sok esetben csak bódítással oltható meg. Állatdokink találkozott már olyan ebbel is, akinek több évvel ezelőtt akadt be szájába a csontszilánk, nem kis fájdalmat okozva ezzel a pórul járt kutyusnak. A csont lejjebb haladva a gyomorban hányást, a belekben pedig elzáródást vagy vérzést okozhat. Idősebb kutyáknál pedig a vastagbélben tömbszerűen összeállt csontok eltávolítását kell gyakran a műtéti rendbe beírni.

Mit érdemes még tudnunk a csontról?

A kistermetű kutyák különösen veszélyeztetettek, ha csontevésről van szó, hiszen nem tudnak elég alaposan rágni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy bélsárrekedésük vagy komolyabb problémájuk alakuljon ki. A csirke-, kacsa-, liba-, pulykacsontokat mindenképpen száműzni kell a kutyák étrendjéből, mert ezek a csontok nagyon kemények, üregesek, élesen törnek, és ezek az éles szilánkok felsérthetik a bél nyálkahártyáját, esetleg perforációt is okozhatnak.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »