Kutyák

Szívférges kutya kezelése

kategória Kutyák
Kérdező kalooria

Kérdés

Tisztelt DoktorNő!

Egy 6 éves németjuhász szuka kutyám van. Az utóbbi hetekben néha előfordul, hogy aktív mozgás után köhögött a kutyám, emiatt tegnap voltam vele dokinál, aki vérvizsgálatot javasolt. Ezt elvégezve kiderült, hogy szívférges a kutyám. Az orvos azzal bíztatott, hogy "ez nem olyan veszélyes, mint ahogy elsőre hangzik", és adott egy spot-on -t (Advocate), mondván, hogy ettől meggyógyul a kutyám. Hazaérve utánanéztem ennek a betegségnek, és rájöttem, hogy ez nem olyan egyszerű probléma, mint azt mondták. Az alábbi kérdésekre szeretnék szakszerű és őszinte választ kapni:

- Milyen vizsgálato(ka)t kérjek, hogy kiderüljön a fertőzöttség mértéke?

- Érdemes mellkas-röntgent és szív-ultrahangot elvégeztetni ebben az esetben?

- Megállapítható-e valamely módon, hogy van-e kifejlett (adult) szívféreg a kutyám vérében, vagy csak mikrofiláriák vannak, melyeket elpusztít ez a készítmény?

- Mennyi idő alatt hat ez a készítmény, és milyen módon lehet megbizonyosodni arról, hogy a kutyám meggyógyult-e vagy sem? Egyáltalán meggyógyulhat-e ebből a betegségből?

Köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Kalotai Balázs

ui.: Megjegyezném, hogy a kutyus sose volt külföldön, ki se tette a lábát otthonról, kivéve amikor orvoshoz mentünk.

Válasz

Egyszerű vérvizsgálatból mikroszkóppal csak az mutatható ki, hogy mikrofiláriák vannak a vérben. Ezek lehetnek bőrféreg,vagy szívféreg lárvák is, esetenként mindkettő. Speciális gyorsteszttel kimutatható, ha kifejlett szívférgek vannak az állatban ( legalább kettő és nőivarúak). Ha negatív a teszt, attól még lehet szívféreg a kutyában pl ha csak 1-2 féreg van, vagy hímivarúak. A fertőzöttség mértékéről pontosabb tájákoztatást ad a Knott teszt. Ezt külön kell kérni a labortól, egyébként csak egy csepp vér kenetéből diagnosztizálnak. Azonban ha ez pozitív, az már elég erős fertőzöttségre utal, felesleges még Knott tesztet is kérni. Röntgen és szív ultrahangot érdemes kérni. Ezek a vizsgálatok akkor mutatnak pozitivitást, ha az egyébként a tüdő artériában élősködő férgek olyan tömegesen elszaporodtak, hogy nem férnek el és emiatt már a szívüregeibe szorultak. Sajnos a kifejlett férgek elpusztítása nem megoldható, nincs rá hazai forgalomban készítmény, de nem is lenne ajánlott, mert tömeges pusztulásuk a szervezet különböző helyein életveszélyes érelzáródásokat(trombózis) okozna.

A mikrofiláriák elpusztítása fontos. Az állatorvos által ajánlott készítményeket( többféle is van) az első 1-2 alkalommal kórházi körülmények között ajánlott alkalmazni ( sokk veszélye áll fenn tömeges mikrofilária pusztulás esetén is). Egyébként 6 hónapon keresztül havonta kell a készítményeket alkalmazni. Az 5. kezelés után egy Knott teszttel ellenőrizni, hogy vannak-e még mikrofiláriák a vérben. A későbbikben fontos a megelőző kezelés( cseppes vagy tablettás készítménnyel, melyeket kérje állatorvosától). Minden évben a szúnyog szezon kezdete előtt egy hónappal,március első napjaitól október utolsó napjaiig havonta kell kezelni az állatokat. Megoldás még a szúnyogok elleni védekezés is, amire szintén állatorvosától kérjen megfelelő nyakörvet vagy cseppet. A köhögéssel, szívelégtelenségre utaló tünetekkel jelentkező állatot fontos minden esetben alaposan megvizsgálni, mert a mikrofiláriák sokszor csak mellék leletként jelentkeznek és a tüneteket más súlyosabb tüdő vagy szívbetegség okozza. Ezért is kell az ultrahang és röntgen vizsgálat

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »