Kutyák

Kutyapelenka használata és kutyakaki evése

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező csivavakutyus

Kérdés

Üdvözlöm!

Van egy 3 hónapos csivava fiú kutyusom akit pelenkára szoktattam és már teljesen oda pisil kakil. Mindig meg volt érte dicsérve! Sokszor kezdte el enni a kakiját, de ahogy észrevettem rászóltam. Viszont az utóbbi időkben a kakiját elcipeli onnan és különböző helyekre teszi (ilyenkor nem eszik belőle csak elviszi más helyre). Pl a fekhelyébe. Mit lehetne ez ellen tenni? Hogy tanítsam ezt meg neki? És miért szeretné megenni a kakiját?

Előre is köszönöm válaszát!

Válasz


MIÉRT ESZI MEG NÉHÁNY KUTYA A SAJÁT SZÉKLETÉT?
Néhány kutya teljességgel képtelen ellenállni egy halom székletnek. Vannak kutyák, melyek nemcsak más kutyák végtermékét, hanem a sajátjukat is élvezettel fogyasztják. Mit tehetünk egy adag ízletes lótrágya, vagy egy friss macskaürülék ellen? Sok kutya számára a fagyott ürülék ellenállhatatlan ínyencség.

Miért eszi néhány kutya a székletét ? A múltban gyakran gondolták, hogy a széklet fogyasztását – vagy a koprofágiát – a szegényes / nem megfelelő táplálás, vagy a gyenge egészségi állapot okozzák. A valóságban ezt az elképzelést soha nem támasztották alá kutatások. Viselkedési specialisták között, ez inkább viselkedési kérdés. Hogy leegyszerűsítsük, a kutyák piszkos teremtmények természetüknél fogva és számukra majdnem minden ehető. A kölykökkel rendelkező kutyáknál a széklet és a vizelet fogyasztása természetes. A szukák úgy veszik rá kölykeiket az ürítésre és a vizelésre, hogy nyalogatják azok hátsó felét és külső nemi szerveiket. A székletük letakarításával a szuka megelőzi az alom kellemetlen szagának kialakulását, és azt, hogy a potenciális ellenségek felfedezzék az almot. Néhány kölyök utánozza anyjának e viselkedését, és amint képesek maguktól üríteni, megeszik saját székletüket, és akár a testvéreiét is. Ahogy idősödnek, ez a viselkedés általában magától abbamarad.

Tehát miért kezdik el az idősebb kölykök és a felnőtt kutyák a székletevést? Néhány esetben, a figyelem hiánya okozza ezt a viselkedést. Mások unatkoznak, vagy frusztráltak. Ahol nagy számú kutyát tartanak együtt kis helyre zárva és megfosztják őket az érdekes dolgoktól, annak biztosan az lesz a végeredménye, hogy elfogyasztják a saját ürüléküket mintegy szórakozást, versenyt kreálva egymás között, hogy ki tudja megszerezni az ürüléket hamarabb.

Nagy számú kutya kis helyen tartása feszültséget eredményezhet a falkán belül, mely könnyen vezet frusztrációhoz. A széklet túlzott fogyasztása pedig következésképpen a fertőzések kialakulásának magasabb kockázatához vezet, főképpen a féregfertőzésekhez. Főleg a fiatal, újszülött kölykök veszélyeztetettek, mivel a férgek nemcsak a végbélen, de a szájon keresztül is kijutnak a testből. ..!!!

Ezek a helyzetek nyilvánvalóan nagyon egészségtelenek és nem állatbarátok. Habár a frusztráció, az unalom vagy a túl sok állat egy helyen tartása nem biztos hogy ok, nagyon nehéz meghatározni, hogy miért eszik a kutya ürüléket. Talán egyszerűen élvezi az ízét.

Az olyan gazdáknak lehet ez különösen rossz hír, akik együtt esznek kutyájukkal, főleg ha az elfogyasztott ételt a kutya a kanapéra hányja, vagy ha a kutya egy szeretetteljes puszit ad nekik étkezés után! Azonkívül hogy koszosak leszünk, ez a viselkedés igen egészségtelen is. A székletevés számos baktérium és féreg támadásának teszi ki a kutyát. Mindezeken túl, a lótrágya fogyasztása ugyanolyan veszélyes lehet! Ha a ló nemrég esett át féregtelenítésen, a kutya a féreghajtóból túl nagy adagot fogyaszthat, és ezek között találhatók olyanok is, melyek hatóanyaga a kutyáknak halálos méreg! Ha a kutya lótrágyafogyasztás után nagyon beteg lesz, azonnal keressünk fel egy állatorvost.

A legjobb dolog amit tehet, hogy megelőzi kutyája ürülékfogyasztását.

Néhány tipp:
- vigyázzon, hogy kutyája ne kerüljön kapcsolatba más kutyák, macskák vagy más állatok ürülékével. Kerülje el az olyan sétáltatóhelyeket, ahol sok ürülék található, és tartsa a kutyát pórázon.
- ha a kutya saját kertben végzi a dolgát, tartsa tisztán és ürülékmentesen a kertet, hogy megelőzze azt, hogy ő egye fel. Ha sok kutyája van, figyeljen oda, hogy az ürülék azonnal fel legyen takarítva, amint a kutyák elvégzik dolgukat.
- általában nem sok értelme van ezért büntetni a kutyákat, kivéve fiatal kölyök korban. Nagyon nehéz a felnőtt kutyákat leszoktatni, ha már hozzászoktak ehhez a viselkedésformához. A megelőzés egyszerűbb, mint a kezelés.
- ha a kutyája megeszi az ürülékét, kipróbálhatja, hogy egy kevés fokhagymát, vagy sütőtököt kever az eledelébe. Néhány gazda sikereket ért el azáltal, hogy írót etetett a kutyájával. Ezek az anyagok a kutya székletét kevésbé vonzóvá teszik számukra. Legyünk tudatában, hogy a kutyák nagyon okosak, és meg tudják különböztetni, hogy az ürülék melyik része ízletes és melyik nem!

A legjobb módszer mégis az, hogy első helyen próbálja meg megelőzni, hogy ez a rossz szokás kialakuljon a kutyánál. Folyamatosan tartsa szemmel a kutyát egészen kicsi korától kezdve, és ha úgy veszi észre, hogy hajlamos e szokás kialakulására, javítsa ki azonnal, és vonja el a figyelmét játékkal, vagy valami más finomsággal, ami a gazda számára is kellemesebb!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »