Kutyák

Kertes házból költöztünk panelbe, azóta a kutyám nem szobatiszta.

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Szofi_73696

Kérdés

Eddig kertes házban laktunk és a 2 éves törpe pincser kutyám szobatiszta volt mindig magátol ment ki, de most elköltözünk bérházba és nem végzi el a dolgát lent, csak a házban . Hogyan tudnám ránevelni a szobatisztaságra újból?

Válasz

Az idősebb kutyát is kb. ugyanazzal a módszerrel lehet szobatisztaságra nevelni mint a kölyök kutyát. Néha könnyebben kivitelezhető, de ez nem szabály! Akkor is így kell eljárni, ha korábbi lakhelyén a kutya szobatiszta volt. Mert ott, megszokott valamilyen szabályt, amely az új helyre való költözéssel teljesen felborult.

A dolgunk annyival egyszerűbb, hogy a házi kutya-WC (kutyapelenka) kialakítása akár el is hagyható, hiszen egy felnőtt állat ideális esetben már rendelkezik kellő védettséggel a fertőző betegségek ellen és minden további nélkül kivihetjük az utcára ráadásul képes visszatartani szükségleteit arra a néhány percre, amíg felöltözünk és elindulunk vele sétálni.
Szobatisztaságra nevelés:
Amint hazavittük a kiskutyát, három fontos helyet kell kijelölnünk számára:
1. a helyét, ahol nyugodtan, zavartalanul pihenhet,
2. az etető- és itatótálja helyét,
3. egy könnyen takarítható helyen egy ideiglenes kutya-WC-t.


Ez utóbbi lehet kutyapelenka, újságpapír, rongy és célszerű könnyen felmosható padlójú helyiségben kijelölni, például a kis_kutya_nagy_kutya_1fürdőszobában. A kiskutya általában minden evés és alvás után elvégzi a dolgát, ezért figyeljük a kölyköt: ha szimatol, keresgél, tegyük a kijelölt helyre. Ha a megfelelő helyen pisilt vagy kakilt, dícsérjük mg, hogy megtanulja, ezt a viselkedést várjuk el tőle. Egy kiskutya, a kisgyerekekhez hasonlóan, még nem teljesen ura záróizmainak, nem képes huzamosabb ideig visszatartani sem folyékony, sem szilárd "végtermékeit" - legyünk vele türelmesek. Ha baleset történt, akkor se szidjuk keményen és főleg ne verjük bele az orrát a produktumba, teljesen hatástalan. Nagyon fontos, hogy a szidásnak is csak tettenéréskor van értelme, mert a kiskutya nem képes összekapcsolni múltbéli viselkedését a később kapott büntetéssel. Ha következetesek vagyunk, néhány hét alatt nagyszerű eredményt érhetünk el.

Amint a kiskutya megkapta a megfelelő oltásokat és már utcára vihetjük, dícsérjük meg minden alkalommal, ha sétálás közben végzi el a dolgát. Nemsokára teljesen át fog szokni arra, hogy ne otthon, hanem kint ürítsen.
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »