Kutyák

4 éves yorkshire kislányt szeretnék szobatisztaságra nevelni. Hogyan csináljam?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező sesili

Kérdés

Kedves Doktor Úr! Nagyon aggódom és szeretném ha segítene válaszával. 2011.12.11.-én elhoztunk Valakitől egy kb 4 éves Yorkshire kislányt . Van egy 11 hónapos Yorkshire fiúcskánk is részben Neki társnak ,de saját örömünkre is .Döntésünkben közre játszottak a meg ismerés körülményei. A tesz-vesz-en akadtam rá a hirdetésre miszerint meghalt a gazdija a 80 éves nagyi és azért adják el mert Ők nem érnek rá vele foglalkozni ,de szerető családba szeretnék szoba tiszta és minden szép és jó leírva.Nagyon meg sajnáltam így meg vettük és le is mentünk vidékre érte. Amit ott tapasztaltam az minősíthetetlen volt. Nem beszélve a kutyus állapotáról hát ha akartam volna sem hagytam volna ott.Nálam nagyon jó kezekben van mert nagyon szeretem, és tudom nagyon sok türelem kell mire a bizalmát vissza nyeri az ember mert retteg ha a közelébe megyünk ha egymás között beszélünk és hangosabban nem tud játszani nem ismeri a játékokat .Ami nagyon sokat segített ez alatt a pár nap alatt a kis csibész fiúcska kutyusunk mert szinte pszihológusként bánik vele és vele már kezd oldódni.Viszont van egy problémánk ,hogy sajnos nem szoba tiszta illetve lehet ,hogy az volt mert már semmit nem hiszek el az előzőeknek .Próbálom szoktatni 2 óránkénti sétálással le vitellel. Nap közben reggel 8-tól bírja 12-ig utána 16-ig és itt elkezdődik levisszük 19 kor rá fél órára bepisil ,de nem is szaglászik ,hogy lássuk ,hogy helyet keres pedig pelust is tettünk le és arra is próbáltuk rá szoktatni. kb:23-tól24-ig sétálunk egy nagyot mindent csinál majd éjjel 3-kor bepisilt és be kakilt. Nem bántom szeretgetem de tudom ez nem normális mert a fiúcska kutyus 6 órákat kibír és nincs vele gond. Amikor haza hoztuk rögtön elvittük kozmetikushoz aki bolhátlanította lenyírta majd állat orvoshoz akkor még nem tudtuk ezt a problémát így nem tudtuk vele meg beszélni. Meg vizsgálta és hála istennek egészségileg nem talált semmit kivéve a koszos hasát és fülét amit ellátott majd itthon már mi kezelgettük. Szeretném a tanácsát kérni mit tudnánk tenni annak érdekében ,hogy újból szoba tiszta legyen ,hogy tudnánk neki segíteni,hogy vissza nyerje a bizalmát?Válaszát reménykedve várom és bocsánat a hosszú levélért ,de kell ,hogy tudja a válasz miatt az előzményeket. Előre is köszönöm .Üdvözlettel: Baksainé

Válasz

Az idősebb kutyát is kb. ugyanazzal a módszerrel lehet szobatisztaságra nevelni mint a kölyök kutyát. Néha könnyebben kivitelezhető, de ez nem szabály! Akkor is így kell eljárni, ha korábbi lakhelyén a kutya szobatiszta volt. Mert ott, megszokott valamilyen szabályt, amely az új helyre való költözéssel teljesen felborult.

A kutya nevelésében nagyon fontos a pozitív megerősítés, figyelje az ebet, kapja el, amikor jó helyre végzi a dolgát és jutalmazza meg! Amikor nem a megfelelő helyre végzi el a dolgát, mondjon neki annyit, hogy "NEM". A kutya a rövid és velős (minél kevesebb szótagból álló) szavakat sokkal hamarabb megérti, mint azt, hogy "csúnya kutya, nem jó helyre pisiltél".

A megszidás kevésbé hatékony. Inkább figyelni kellene és már a ráutaló magatartási jelekre, az ürítést közvetlenül megelőző testbeszédjelekre kellene reagálni. Lespriccolni, tapsolni, dobbantani, zörgő tárgyat mellé dobni. Küldjön egy e-mailt (info@4tappancs.hu) és elküldök egy részletes írásomat a szobatisztasággal kapcsolatban.

üdvözlettel:

Stefan Siman
www.4tappancs.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »