Kutyák

Kutyán éjszaka bepisil, pedig szobatiszta...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Sztelli

Kérdés

Tisztelt Doktor úr !

Ebben a hónapban töltötte be 1. életévét törpeuszkárunk (szuka). Eddig semmilyen problámánk nem volt a szobatisztasággal. Éjjelre egy kutyák részére használatos papirpelenkát helyeztünk el a bejárati ajtó elé - ha esetleg nem bírta ki a hajnali 5,15 körüli sétáltatásig, akkor néha-néha rászokott pisilni.

Este 19,00 órakor visszük őt le és sokszor hosszú idő, séta, többi kutyákkal való játszás következik van olyan hogy 21,00 óráig is. MÉGIS, ENNEK ELLENÉRE EBBEN A HÓNAPBAN NAPI SZINTEN találunk reggel egy pisi tócsát a nappaliban - a bejárati ajtónál található papirpelenka pedig tiszta.... már fenyitettem is őt sajnos - amire kicsi kölyök kora óta nem volt példa.. most összecsavart újságpapirral csapkodtam körülötte, miután odavittem őt a tett szinhelyére, most utoljára már nem csak a szőnyegre csapkodtam a kutya körül, hanem már rá is - persze nem erősen...

Tisztelt doktor úr, mi lehet az oka, hogy a kutya nem bírja ki a kora hajnali levitelig, ha pedig tényleg nem bírja ki, miért nem pisil oda ahová eddig szokott a bejárati ajtó elé elhelyezett papirpelenkára. HOGYAN LEHETNE EZT HELYREHOZNI?

Tanácsát előre is nagyon szépen köszönöm.

Válasz

Azt gondolom, hogy a kutyus tudja mi a szobatisztaság és nem betegség tünete az éjszakai inkontinencia, hanem valóban nem tudja ennyire tartani. Javaslom, hogy éjjel a lehető legkésőbbi időpontban, és reggel a legkorábban vigyék őt le.

Sajnos mostanában lett divat a kutyapelenka, pedig ez csak macerásá teszi a dolgot: A pelenkára szoktatás, majd pelenkáról leszoktatás néha a tartási körülmények, vagy a kutya fajtája miatt indokolt, - de mindenképpen macerássá teszi a végső szobatisztaság elérését. A megszidás kevésbé hatékony. Inkább figyelni kellene és már a ráutaló magatartási jelekre, az ürítést közvetlenül megelőző testbeszédjelekre kellene reagálni. Lespriccolni, tapsolni, dobbantani, zörgő tárgyat mellé dobni.

De ha küld egy e-mailt  Stefan Simannak (info@4tappancs.hu) elküld Önnek egy részletes írást a szobatisztasággal kapcsolatban.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »