Kutyák

4 éves kan csivavánk bepisil... Hogyan neveljük szobatisztaságra?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Verus

Kérdés

A problémám a következő:

Van egy 4 éves kan csivavánk, aki eredetileg a sógornőmé volt, de ők idén februárba Londonba mentek és ránk maradt. A kutyu itt nőt fel velünk (sógornőm az ő párja,párom és én ). Már kezdetektől probléma volt,hogy hiába lakunk kertes házban és nyitva az ajtó tavasztól őszig a kutya bent végezte dolgát(csak a pisilést). Elég sokszor kapott érte a sógornőmtől, egy ideig befejezte utána, de mindig visszatért. Beszéltek állatorvossal,azt mondta nekik,hogy valószínűleg a kutya,ha megérzi köztük a feszültséget,így reagál rá. Próbálkoztak éjszakai kiengedéssel is,hol volt eredménye,hol nem. Miután sógornőmék elutaztak egy jó ideig nem volt gond e téren, de most hogy jönnek a hűvösek és éjszakára becsukjuk az ajtót,abban a pillanatban újra bepisil éjszaka.

Valamint,ha esik,vagy vihar van,akkor is bent végzi a dolgát,hozzá teszem a vihartól amúgy is fél.Viszont ha kiküldöm, nagy kegyesen elvégzi, amiért kiment. Próbálkoztam én is egy időbe az éjszakai kiengedéssel de volt olyan hogy nem keltem fel időben és már be volt pisilve. Tudja, hogy rosszat csinál de én utólag már nem bántom ezért. Egyébként imádjuk őt, velünk alszik az ágyban, ahova lehet visszük sétálni és szófogadó is.

Válaszukat és segítségüket előre köszönöm.

Üdvözlettel: Rony84

Válasz

A régimódi, idejétmúlt, népszokáson alapuló, téves módszerek csak tovább rontották a helyzetet.

A probléma, - részben, - dominancia, tehát jelölés is lehet, tehát mielőbbi ivartalanítást javaslok (a leveléből ez nem derült ki, de gondolom nincs ivartalanítva).

A megszidás kevésbé hatékony. Inkább figyelni kellene és már a ráutaló magatartási jelekre, az ürítést közvetlenül megelőző testbeszédjelekre kellene reagálni. Lespriccolni, tapsolni, dobbantani, zörgő tárgyat mellé dobni.

Küldjön egy e-mailt (info@4tappancs.hu) és elküldök egy részletes írásomat a szobatisztasággal kapcsolatban.

 

üdv

Stefan Siman

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »