Kutyák

Hogyan szoktassam kutyapelenkára és szobatisztaságra a kiskutyám?

kategória Kutyák
Kérdező Ricsikee

Kérdés

Kedves Doktor Úr! Van egy 10 hetes Toy Uszkárom és a világért sem hajlandó a pelenkára végezni a dolgát. Minden evés, alvás, játék után ott ülök vele a pelenka mellett legalább 20 perccet és nem hajlandó semmit csinálni és amikor eljövök onnan elkezd szaglászni és a pelenka mellé ürít. Próbáltam már a leszidást, a jutalom falatot, de semmi. Esetleg tudna ajánlani valami módszert, hogy oda pisiljen ahova kell? Vagy mit tudok csinálni az ügy érdekében? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

A kutyák alapjaiban véve tiszta állatok, ha van lehetőségük, akkor hamar rászoknak arra, hogy ott végezzék el a dolgukat, ahol kell. Ehhez először el kell döntetnünk, hogy hol is legyen ez a hely. Az állatorvosok nem ajánlják, hogy kivigyük a kiskutyát az utcára, amíg nincs meg az utolsó oltása, ilyenkor kijelölhetünk egy helyet, ahova szoktatjuk. Vannak akik újságpapírt terítenek le a lakás egy pontjára, mások a macska alomra esküsznek. Természetesen a kutya nem fogja egyből megérteni, hogy mit akarunk, ezért szánjuk rá az első pár napot, legyünk a kutya nyomában és figyeljük minden mozdulatát. Ha látjuk, hogy a kiskutya nem találja a helyét, mászkál, szaglászik, vigyük le (vagy oda ahová szeretnénk, hogy pisiljen). Ha netán késő és éppen a tevékenység közben kapjuk rajta, akkor ne hagyjuk hogy befejezze, szóljunk rá és rögtön vigyük a kijelölt helyre. Ha oda pisil, vagy kakil, dícsérjük meg (akár jutalomfalattal is). Természetesen tudnunk kell, hogy a kiskutya nem képes négy óránál tovább viszatartani a vizeletét, valamint játék, alvás és evés után szinte biztos, hogy pisilni is fog.

 

Ha ez sem megy, keresse fel Stefan Siman diplomás állateraputát: www.4tappancs.hu

 

Kutyapelenka helyhezszoktatási tanács:
Első használatbavételi teendők: Figyeljük a kölyökkutyánkat, amint észrevesszük, hogy a lakásba bárhová odapisilt, töröljük fel a vizeletet egy kutyapelenka nedvszívó felével. Az így előkészített kutyapelenkát helyezzük arra a helyre ahová szeretnénk ha kutyusunk odaszokna. Ha még kiskutyánk nem fedezte volna fel a pisivel átitatott kutya pelenkát, akkor néhány óra elmúltával mutassuk meg neki a pelenkát. Ha a kedvencünk azt megszagolgatja, akkor jó eséllyel oda is pisil a következő alkalommal. Ha szükséges többször mutassuk meg neki az előkészített kutyapelenkát.
Kedvencünk csak akkor fog rendszeresen a pelenkára pisilni, ha talál rajta megfelelő nagyságú száraz területet (nem szeretnek belelépni a pisibe), ezért fontos a kutyapelenkát cserélnünk, ha nincs rajta elegendő száraz felület. Ha elmulasztottuk a pelenka időben való kicserélését és a kedvencünk máshol végezte el dolgát, azonnal cseréljünk ki a pelenkát és ismételjük meg az első használatbavételi teendőket.
Alkalmazhatunk helyhezszoktató spray-t is a pelenka előkészítéséhez.


A szobatisztaságra szoktatás szabályairól itt olvashat még:

Szobatisztaságra a kiskutyát is nevelni kell
Milyen gyakran vigyem ki a kutyát szobatisztaságra nevelés közben?
Pelenkáról átnevelhetem a kutyámat szobarisztaságra?

Hiába ütöm a kis yorkie kutyusom, nem hajlandó az udvaron "kimenni"

Hogyan szoktassam rá 3 hónapos yorkshire terrieremet a szobatisztaságra?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »