Kutyák

Mi okozhatja kutyánk szőrhullását és végbél-problémáját?

kategória Kutyák
Kérdező brumimaci

Kérdés

Kedves Háziállatorvos!

Végső kétségbe esésünkben szeretnénk valami kapaszkodót. Kisméretű kutyánk (tibeti spániel) már 1 éve szenved (és mi is egy problémával.) Először a combja felső tájékán kihullott (kiharapta?) a szőrzet. Ezt kezelték (Betadin+ antibiotikum). Úgy tűnt rendben van (lázas is volt) .

Rá egy jó félévre ugyanez végbél tájékon, és faroknál. Kezelte orvos: Bűzmirigy problémával, féreghajtással, bőrfertőzéssel, kullancs és bolha fertőzéssel,- és még kitudja mivel. Most józan paraszti eszünkkel :fertőtlenítjük és Fuciderm, valamint Fungicid-Krémmel kezeljük. (Hatásos) (Fürdetjük két hetente) Igaz, baba samponnal. Mindennap ki van mostanában kefélve a szőrzete. Gallért teszünk rá így biztosan nem nyalja le.

Gomba lenne és belsőleg kellene kezelni? Vagy allergia táplálékkal kapcsolatban ? Kullancs miatt krónikus probléma ? A széklet irritálhatja? A végbél nyílása csúnya kicsit kitüremkedő ,lilás. És szerintem nem tüzelt sem ősszel sem idén. De ennek mi köze lenne ehhez. (4 éves) nem bágyadt nem levert szívesen sétál játszik.

Talán még fontos . Magyarországon van egy német juhászunk és macskánk is. De nem érintkezett velük igazán.. Már több mint 200 euróba került a kezelése (Németországban élünk) Nagyon kérem adjanak valami kiindulási lehetőséget mert már az egész család ezzel foglalkozik. Gyógyszert tudunk venni, a férjem a bűzmirigyét rendben tartja,"csak" már (itteni) orvoshoz nem vinnénk .A férjem egészségügyben dolgozik szívesen ápolgatjuk ez nem okoz gondot. Köszönöm az egész család nevében a választ!

Győrik Gyöngyi

Válasz

Tipikusan olyan kérdés, amire egyéb "fogódzók" nélkül nagyon nehéz válaszolni. Nem "megoldást", csak ötleteket adok. A kialakult kórképhez mindenképpen lehet köze annak, hogy az állat nem tüzel! Persze nem zárható ki a táplálék allergia sem. De a bolha allergia is okozhat ilyen tüneteket, csakúgy mint a pajzsmirigy hormon zavar. Úgy gondolom, hogy (ha nem akarják az állatot tenyészteni), akkor ideje lenne ivartalanítani. Nem tenyészcélú tartás esetén ez amúgy is indokolt.

A műtét előtt érdemes egy vérvizsgálatot csinálni, melynek során a pajzsmirigy hormon szint meghatározását is kérném! Ha mindezek rendben vannak, akkor a táplálék allergia kizárása lehet a következő lépcső. A Happy Dog tápcsalád (német) Africa tápja strucchúst tartalmaz. Ezzel szembeni allergiának Európában viszonylag kicsi a valószínűsége. (Persze vannak más hypoallergén tápok is. Nálam az említett táp bevált.)

A táplálék allergiás állatok legnagyobb része ennek a tápnak (kizárólagos) etetése mellett rendszerint gyógyul. A folyamatos (rendszeres) bolha elleni preventív (megelőző) kezelés (csepp vagy nyakörv formájában) természetesen alapkövetelmény ebben az esetben. Sajnos a bőrgombásodás sem kizárt, de ezt egy egyszerű bőrkaparék mintával diagnosztizálni lehet.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »