Kutyák

Mennyi ideig tart a kutya szőrtüszőatka kezelése?

kategória Kutyák
Kérdező katapalasti

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Örökbe szeretnénk fogadni egy Uszkárt, akinek szőrtüszőatkája van, és reméltem, hogy tudna segíteni és írni pár sort erről a betegségről és a kezeléséről. Természetesen utánaolvastam, illetve utánakérdeztem ennek a betegségnek, de egy orvosi véleménnyel tisztábban látnék.

A kutyus januárban volt egy éves és egy öreg hölgynek vették az unokái, aki nem tudta megfelelően táplálni és karbantartani a szőrét. A legyengült immunrendszere miatt elszaporodtak az atkák a szőrtüszőiben és a viszketés miatt csúnya sebeket vakart magára a kutyus, főleg a nyaka és a szeme környékén.

Tavaly novemberben a jelenlegi gazdája elkezdte kezeltetni

- belsőleg injekciókat kapott, külsőleg gyógyfürdetéseket

- és majdnem teljesen kigyógyult a kutyus, de sajnos a gazdája nem tudta tovább támogatni a kezeléseit.

Jelenleg ismét ebben a betegségben szenved, most belsőleg pirulákat kap négy napja és már nem vakaródzik, de a nyakán van még egy nagy seb és a szemei körül is kikopott a szőr.

Ezt leszámítva teljesen vidám, játékos és jó étvágyú kutyus, aki emberrel, állattal jól kijön. Mindenképp úgy szeretnénk örökbe fogadni, hogy biztosan tudjuk majd támogatni és a legjobbat megadni neki, ezért szeretnék feltenni pár kérdést a betegségével kapcsolatban.

1. Mennyi ideig tart a szőrtüszőatka kikezelése és körülbelül mennyibe kerül egy ilyen kezelés sorozat?

2. Van-e lehetőség mind orvosi és mind kozmetikai kezelésre (gyógysamponos fürdetés)- melyik a javasolt?

3. Visszatérő-e ez a betegség és ha igen, milyen gyakran számíthatunk ilyen jellegű kezelésekre a kutyusnál (1,5 éves, fehér/apricot, 15 kg-os Uszkár kislány)?

Nagyon hálás lennék, ha tudna pár sorban válaszolni, tisztában szeretnék lenni, hogy mire számíthatunk egy ilyen betegségben szenvedő kutyussal és nem szeretnénk kitenni még egy "gazdi-váltásnak", ha esetleg mi sem tudjuk fedezni a kezelési költségeit (hiszen ivartalanítása és chiplése is hátravan még).

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Palásti Kata

Válasz

A szőrtüszőatka betegség (demodicosis) sajnos sokszor nehezen kezelhető és néha elég makacs probléma. A betegség jelentkezése is sokféle hatás, körülmény együttes fennállásának az eredménye, és a kezelése sem csak egy-két dologból áll.

A gyógyulási idő azonban még a legjobb esetben is elég hosszú, gyors javulást ne várjanak. A kérdéseire a számozás sorrendjében a következők a válaszaim:

1. Sokáig tarthat a kezelés. A költségekről nehéz nyilatkozni, mert ez sok mindentől függ (ki, hol kezeli, milyen készítményekkel, milyen árkategóriás rendelőben).

2. A kezelés mindenképpen "komplex" kell, hogy legyen, ebbe a gyógysamponos kezelés is beletartozhat, de a lényeg, hogy nem csak az atkákat kell elpusztítani, hanem a kutya általános védekező rendszerét is fel kell erősíteni. Erre viszont a gyógysampon nem lesz jó.

3. A betegség elvileg bármikor visszatérhet, ha romlanak a tartási viszonyok, vagy ismét leromlik a kutya immun állapota.

Ha viszont minden jól megy, akkor az is előfordulhat, hogy soha többé nem újul ki. Nagyon fontos (és kifejezetten olcsó) kiegészítő kezelési módszer a sok napfény és a száraz környezet, ami a jó minőségi táplálással együtt csodákra képes!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »