Kutyák

A kutyámnak pár hete jött egy csomó a torkán, napról napra egyre nagyobb lett fulladt .

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező zsanna87

Kérdés

Tisztelt állatorvos!

A Kutyámnak Pár hete jött egy csomó a torkán, napról napra egyre nagyobb lett fulladt . 2napja ki fakadt neki gennyes véres váladék jött ki, a csomó eltünt neki de még mindig szokott köhögni. Mi lehet a gond? Mit tudok tenni érte? válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi!

Valószínűleg tályog, ami nem más, mint egy területen több-kevesebb genny keletkezése és összegyűlése egy viszonylag kisebb helyen. Legtöbbször helyi bakteriális fertőzés következtében alakul ki. (Gondoljon csak arra, mi történik, ha egy kis szálka megy az ujjába? Először megduzzad, kicsit fáj, majd egyre jobban duzzad, egyre jobban fáj, aztán ha nem szedik ki a szálkát, 5-6 nap múlva egy kis sárga pattanásszerű képződmény alakul ki a helyén. Nos, ez a tályog.)

A tályog, ha nem nyitják meg, magától kifakad, és a benne összegyűlt gennyes váladék kifolyik. Ha ezt nem várják meg, hanem a tályog falát megnyitják, akkor ezt nevezzük a tályog megnyitásának. Azt azonban túl korán nem lehet elvégezni, mert ha még nem zajlott le teljesen a fertőződött szövetek beolvadása, akkor nem lesz sikeres a beavatkozás. A gennyes váladélnak a tályogbólk történő természetes, vagy orvosi segítséggel történő eltávozása után legtöbbször már rohamos a gyógyulás.

Ezzel együtt érdemes lenne mihamarabb megmutatni a kutyát egy állatorvosnak mert fullad, köhög...  fertőződhetett..

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »