Kutyák

Miért támadják egyes kutyák az autókat?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Martin15

Kérdés

Tisztelt Dr. úr/nő!

A kutyámról lenne szó. 1 éves németjuhász. Az a probléma, hogy mindig amikor sétáltatom, akkor ha elmegy a közelben egy autó vagy más gépjármű meg akarja támadni vagyis hát neki akar menni.. De amikor már elmegy az a bizonyos jármű, akkor már teljesen normálisan viselkedik...

A válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Az autóüldözés is túlzott vadászati hajlam, melynek kezelési lehetőségei

Megelőzés:

- A vadászati hajlam egyik lehetséges motivációja az éhség. A nem megfelelően táplált, nem kellő mennyiségű és minőségű táplálékot kapó kutya előbb-utóbb megpróbál önmaga megoldást keresni. Sok esetben maguk az emberek kényszerítik rá a kutyát, hogy az állat maga szerezze be a táplálékkiegészítő zsákmányt. Ez talán az udvar hátsó részén megfogott egérrel kezdődik, egy-két ügyetlen madárral folytatódik, majd a néhány udvarral távolabb élő tyúkokkal végződik.

- Ha a gazdi a kutyát a vadászati ösztön diktálta cselekvéssorozatban meg tudja állítani, az már nagyon jó eredménynek könyvelhető el. Még hatékonyabb azonban, amikor még korábban tud az ember beavatkozni. Nem reagál a kutyacselekvésére, hanem megelőzve azt, valamilyen módon megakadályozza, hogy a kutyában beinduljon a fentiekben említett vadászati láncreakciós folyamat. A potenciális zsákmány szagát vagy hangját az ember az érzékszerveivel nem tudja hamarább észlelni, mint a kutya. Egyedül a látásban, az optikai észlelésben van esélye a gazdinak a kutyamegelőzésére. Ilyen esetben célszerű a kutyát azonnal pórázra venni, és lehetőség szerint ellenkező irányba, vagy oldalra tovább menni, mindenképpen megpróbálva megelőzni a kutyát abban, hogy szemkontaktusba kerüljön a potenciális zsákmánnyal.

- A séták alatti a kutyával folytatott kommunikáció az egyik legfontosabb alapja lehet a későbbi céltudatos, vadászati ösztönt csökkenteni hivatott tréningnek. Vannak kutyák, amelyekkel nyugodtan mehet az ember akárhová, mindig a gazdi közelében maradnak, és az ember teljes biztonsággal megbízhat abban, hogy semmilyen potenciális zsákmányt (mozgó embert, tárgyat stb.) nem kezdenek el kergetni és megtámadni.

A túlzott vadászati hajlammal rendelkező és a valamilyen oknál fogva mindent, ami mozog, megkergető kutyákkal szinte elképzelhetetlen a nyugodt séta, mert az embernek örökösen készenlétben kell lennie a kutya miatt. Ezekkel a kutyákkal szándékosan szorosabb kontaktust kell kialakítania a gazdinak, hogy a kutyára figyeljen, a közelébe maradjon.

Ehhez néhány jó módszer:

- a kutyát figyelve, az önmagától kezdeményezett szemkontaktusok alkalmával mindig kapjon az állat jutalmat;- gyakorta megállni a séták folyamán, és a kutyát odahívva, oldalról megérintve megsimogatni, a fülét megvakargatni;- séta közben meglepetésszerűen megállni, és a közelben, oldalirányban egy kiszemelt pontot erősen nézni, egészen addig, amíg a kutya ezt észre nem veszi, és szintén figyelni kezd ugyan arra a pontra  ekkor határozottan a kiszemelt ponthoz menni, és (lehetőleg úgy, hogy a kutya ne vegye észre!) egy finom virsli- vagy sajtdarabot a figyelt pontra ledobni.
A séta minden alkalommal csakis az ember kezdeményezésére folytatódjék. A gyakorlatok célja, hogy a kutya megtanulja: pozitív és jó dolog mindig a gazdi közelében maradni, és fontos időnként a gazdi szemét és mozdulatait nézni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »