Kutyák

Kutyám ürüléket eszik. Hogyan szoktassam le a bélsárevésről?

kategória Kutyák
Kérdező Patyyy

Kérdés

hello Pati vagyok van egy 8-honapos yorkshiere terrier kutyam neha kinn szokott szaladgalni az udvaron es addig turja,assa a foldet ameddig kakat talal,megeszi mert mikor bejon a hazba nagyon budos kaka szagu.Ez normalis dolog??? miert csinal ilyet?enni rendszeresen kap a legjobb tapbol(royal canin)peddigre keksz nem hiszem hogy ehes.Mi ennek az oka??? Nagyon kellemetlen egy szobakutyatol :(

Válasz

A bélsárevés oka lehet, hogy a kutyusban kialakult és rögzült egy rossz szokás, de az is lehet, hogy a kutyának ásványianyag-hiánya van. Ez utóbbi elsősorban a calcium és foszfor hiányos bevitelére vonatkozik. Rendszeresen adni kellene a kutyusnak magasabb calcium és foszfor tartalmú vitaminokat (Például a Pet-Champion nevű termékcsaládnak vannak ilyen készítményei).

Azoknál a kutyáknál, melyeket magas szénhidrát tartalmú táppal etetnek (tészta, kenyér,stb tartalmú eleség), nagyobb valószínűséggel fejlődik ki koprofágia (az ürülék elfogyasztása). Hasonló problémát okozhat a B-vitamin szegény táplálás. Meg kell jegyezzük, hogy a gond háttere lehet rossz szokás is, ezért fontos, hogy kutyáját fegyelmezze, ha ürüléket eszik.

A leszoktatásnál azt javasolnám, hogy ne kézzel tessék ráütni a kutyusra, mert akkor az emberi kezet azonosítja kutya a fenyítéssel és a félelemmel. Ez később ahhoz vezethet, hogy félni fog a simogatásra közeledő kéztől és azt automatikusan megtámadhatja az önvédelme érdekében. A fertőzéstől/ szagtól való félelem nyilván ilyen esetben fokozottabb. Addig amíg nem sikerül a kutyát leszoktatni erről a szokásról, azt javaslom, hogy közelítsük meg a kérdést más szempontból. Gondoskodjunk a szájhigiéniáról! Vannak olyan szájtisztító folyadékok (pl: Vet Aquadent), melyeket elsősorban a fogkőképződés ellen találtak ki, de ilyen esetekben a szájhigiénia megteremtésére is használhatunk. Ezeket a folyadékokat ivóvízbe is lehet tenni, így a kutyus önmaga is elvégezheti szája fertőtlenítését. Természetesen a kutyával való foglalkozások után mindig alaposan kezet kell mosni!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »