Kutyák

Kutyám megeszi a saját ürülékét

kategória Kutyák
Kérdező tmona

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr vagy Doktornő!

Kérem szíves segítségüket ! Azzal kapcsolatban , hogy van egy kölyök tacskó és mopsz keverék kiskutyám aki október elsején született ! Kap konzerveket ,van mikor tésztával, száraz tápot darlingot szoktam neki venni! De az a gondom , hogy meg eszi a saját ürülékét ha nem vigyázok !! Kérem szíves tanácsukat , hogy tudnám leszoktatni róla , vagy mit tehetnék , hogy ne tegye ????

Előre is köszönöm ! Maradok tisztelettel ! Tilinger Mónika

Válasz

A kölyökkutya a saját ürülékét eszi

Az, hogy a kölykök ürülékét az anyaállat eltakarítja, természetes, higiéniai szempontból hasznos jelenség. Amikor azonban a kölykök, fiatal kutyák a saját, vagy testvéreik ürüléküket próbálgatják fölszedni és megenni, az már nem a legjobb, legkellemesebb és -higiénikusabb dolgok közé tartozik. Erre a jelenségre szintén egymástól földrajzilag eltérő módszerek alakultak ki az elmúlt évszázadok során.

A déli országok kutyatartói között elterjedt, hogy ilyen esetekben 2-3 hétig apróra darabolt ananászt kevernek a kutya ételébe. Megfigyeléseik szerint az emésztés után az ananász a kutyák számára kellemetlen szaganyagokat tartalmaz, és ezért érhető el a kívánt hatás. A tengerpartokon élő kutyatenyésztők azon időszakban, amikor a kutyakölykök az anyatejről a szilárd táplálékra térnek át, nyers heringdarabokat és egy késhegynyi reszelt szerecsendiót kevernek a kutyák ételébe, ezzel elejét veszik, hogy a falka tagjai érdeklődést mutassanak egymás ürüléke iránt.

 

BŐVEBBEN

Miért eszi néhány kutya a székletét ? A múltban gyakran gondolták, hogy a széklet fogyasztását – vagy a koprofágiát – a szegényes / nem megfelelő táplálás, vagy a gyenge egészségi állapot okozzák. A valóságban ezt az elképzelést soha nem támasztották alá kutatások. Viselkedési specialisták között, ez inkább viselkedési kérdés. Hogy leegyszerűsítsük, a kutyák piszkos teremtmények természetüknél fogva és számukra majdnem minden ehető. A kölykökkel rendelkező kutyáknál a széklet és a vizelet fogyasztása természetes. A szukák úgy veszik rá kölykeiket az ürítésre és a vizelésre, hogy nyalogatják azok hátsó felét és külső nemi szerveiket. A székletük letakarításával a szuka megelőzi az alom kellemetlen szagának kialakulását, és azt, hogy a potenciális ellenségek felfedezzék az almot. Néhány kölyök utánozza anyjának e viselkedését, és amint képesek maguktól üríteni, megeszik saját székletüket, és akár a testvéreiét is. Ahogy idősödnek, ez a viselkedés általában magától abbamarad.

Tehát miért kezdik el az idősebb kölykök és a felnőtt kutyák a székletevést? Néhány esetben, a figyelem hiánya okozza ezt a viselkedést. Mások unatkoznak, vagy frusztráltak. Ahol nagy számú kutyát tartanak együtt kis helyre zárva és megfosztják őket az érdekes dolgoktól, annak biztosan az lesz a végeredménye, hogy elfogyasztják a saját ürüléküket mintegy szórakozást, versenyt kreálva egymás között, hogy ki tudja megszerezni az ürüléket hamarabb.

Nagy számú kutya kis helyen tartása feszültséget eredményezhet a falkán belül, mely könnyen vezet frusztrációhoz. A széklet túlzott fogyasztása pedig következésképpen a fertőzések kialakulásának magasabb kockázatához vezet, főképpen a féregfertőzésekhez. Főleg a fiatal, újszülött kölykök veszélyeztetettek, mivel a férgek nemcsak a végbélen, de a szájon keresztül is kijutnak a testből. ..!!!

Ezek a helyzetek nyilvánvalóan nagyon egészségtelenek és nem állatbarátok. Habár a frusztráció, az unalom vagy a túl sok állat egy helyen tartása nem biztos hogy ok, nagyon nehéz meghatározni, hogy miért eszik a kutya ürüléket. Talán egyszerűen élvezi az ízét.

Az olyan gazdáknak lehet ez különösen rossz hír, akik együtt esznek kutyájukkal, főleg ha az elfogyasztott ételt a kutya a kanapéra hányja, vagy ha a kutya egy szeretetteljes puszit ad nekik étkezés után! Azonkívül hogy koszosak leszünk, ez a viselkedés igen egészségtelen is. A székletevés számos baktérium és féreg támadásának teszi ki a kutyát. Mindezeken túl, a lótrágya fogyasztása ugyanolyan veszélyes lehet! Ha a ló nemrég esett át féregtelenítésen, a kutya a féreghajtóból túl nagy adagot fogyaszthat, és ezek között találhatók olyanok is, melyek hatóanyaga a kutyáknak halálos méreg! Ha a kutya lótrágyafogyasztás után nagyon beteg lesz, azonnal keressünk fel egy állatorvost.

A legjobb dolog amit tehet, hogy megelőzi kutyája ürülékfogyasztását.

Néhány tipp
- vigyázzon, hogy kutyája ne kerüljön kapcsolatba más kutyák, macskák vagy más állatok ürülékével. Kerülje el az olyan sétáltatóhelyeket, ahol sok ürülék található, és tartsa a kutyát pórázon.
- ha a kutya saját kertben végzi a dolgát, tartsa tisztán és ürülékmentesen a kertet, hogy megelőzze azt, hogy ő egye fel. Ha sok kutyája van, figyeljen oda, hogy az ürülék azonnal fel legyen takarítva, amint a kutyák elvégzik dolgukat.
- általában nem sok értelme van ezért büntetni a kutyákat, kivéve fiatal kölyök korban. Nagyon nehéz a felnőtt kutyákat leszoktatni, ha már hozzászoktak ehhez a viselkedésformához. A megelőzés egyszerűbb, mint a kezelés.
- ha a kutyája megeszi az ürülékét, kipróbálhatja, hogy egy kevés fokhagymát, vagy sütőtököt kever az eledelébe. Néhány gazda sikereket ért el azáltal, hogy írót etetett a kutyájával. Ezek az anyagok a kutya székletét kevésbé vonzóvá teszik számukra. Legyünk tudatában, hogy a kutyák nagyon okosak, és meg tudják különböztetni, hogy az ürülék melyik része ízletes és melyik nem!

A legjobb módszer mégis az, hogy első helyen próbálja meg megelőzni, hogy ez a rossz szokás kialakuljon a kutyánál. Folyamatosan tartsa szemmel a kutyát egészen kicsi korától kezdve, és ha úgy veszi észre, hogy hajlamos e szokás kialakulására, javítsa ki azonnal, és vonja el a figyelmét játékkal, vagy valami más finomsággal, ami a gazda számára is kellemesebb!


VESEMŰKÖDÉS
A veséknek számos fontos funkciója van. Ezek közül az egyik a szűrés és a méreganyagok kiválasztása, melyek a test anyagcserefolyamatai folyamán keletkeznek. A vesék szerepet játszanak még a szervezet vízháztartásának szabályozásában is. Fenntartják a vér összetételét és a vérnyomást a helyes szinten, illetve szabályozzák, hogy mennyi folyadék ürüljön ki a szervezetből vizelet útján, és mennyi folyadékot használjon fel újra a szervezet. Számos hormont termelnek, és az ásványokkal, kalciummal, foszforral és D vitaminnal együtt szabályozzák a csontok felépülését és bontását.

A vesék normál működése
A veseartérián keresztül a vér vízzel és ásványi anyagokkal keveredve főleg melléktermékeket tartalmaz, melyek az étel feldolgozása és a test anyagcserefolyamatai által keletkeznek, és ily módon jutnak el a vesékhez. A veseartéria számos kis véredényre ágazik szét. Minden véredény vége egy filter (nefron), és egy gyűjtőcsatorna. A vesék ezen filterrendszereket nagy számban tartalmazzák, melyek a vesék legkülső részein találhatók, az úgynevezett vesekéregben. Csak a legkisebb részecskék jutnak át a filtereken a gyűjtőcsatornákba a vér nyomása által. Ezek az apró részecskék fontos tápanyagok és melléktermékek is egyszerre. A kis csatornák, az úgynevezett vesetubulusok a filterektől a gyűjtőcsatornákig futnak a vesék központjáig, a vesemedencéig. Ezek a tubulusok a vese középső részén találhatók, a vese velőállományában, és a víz illetve az értékes tápanyagok vérbe való felszívásáért, illetve a melléktermékek vesemedencébe való eljuttatásáért felelősek. A víz újrafelszívódása a melléktermékek koncentrációjának eredménye a vese velőállományában. A melléktermékek a vesemedencéből jutnak a húgyhólyagba a vesevezetékeken keresztül, koncentrált folyadék formájában. A folyadék tartalmazza az összegyűjtött melléktermékeket, és a húgyhólyagban tárolódik. Mikor az állat vizelési kényszert érez, a vizelet távozik a húgycsövön keresztül.

Proteinek és foszfor
Az emésztőszervrendszerben a bevitt eledel által tartalmazott proteinek kis alkotóelemekre, úgynevezett aminosavakra bomlanak. Az emésztőszervrendszerből ezek az aminosavak feloldódnak a testben, és számos folyamatban használódnak fel. Más dolog mellett, elsősorban szükségesek a növekedéshez, az izomszövetek kifejlődéséhez, a hormontermeléshez, az új sejtek termeléséhez és a test fő funkcióinak fenntartásához. Azon aminosavak, melyek nem kerültek felhasználásra, vizeletté alakulnak, és a vese kiüríti őket. A vesék másik fontos feladata a foszfor szintjének fenntartása a vérben. A kalciummal együtt a foszfor az az ásvány, mely a csontok és a fogak legfontosabb alkotóeleme. A foszfor fontos szerepet játszik a test energiaellátásában és szükséges számos enzim megfelelő működéséhez. Ha a foszfor szintje túl magas, a felesleg vizelet útján távozik. Ha viszont szintje túl alacsony, akkor a vesék csak kis mennyiségű foszfort fognak kiválasztani.

HÓLYAGGYULLADÁS
A hólyaggyulladást leggyakrabban baktériumok okozzák. A hólyaggyulladás előfordulhat hím és nőstény állatok esetében is, de mégis gyakoribb a nőstények esetében. A kórokozók általában kívülről, a külső nemi szervek felől támadnak, és jutnak el a húgycsőbe és a húgyhólyagba. A vizelet általában steril, ami azt jelenti, hogy nincs benne baktérium. Ha a kórokozók utat találnak a hólyaghoz, általában kimosódnak a következő alkalommal, mikor a kutya vizeletet ürít. A hólyaggyulladás esetén egy speciális szituáció áll fenn.

- vizelés után felesleg marad a hólyagban. Ez ideális a baktériumok számára a fennmaradáshoz és a szaporodáshoz. A végeredmény hólyaggyulladás, melyet akár a húgykő, vagy homok is okozhat.
- egy abnormálisan fejlődött húgyhólyagfal, vagy egy helytelenül funkcionáló keresztcsonti ideg is okozhat hasonló tüneteket.
- húgykő vagy homok jelenléte a hólyagban. A baktériumok könnyen szaporodnak a kövekben és a homokban. A kő és a homok általában károsítják a hólyag falát, lehetővé téve a baktériumok számára a minél gyorsabb szaporodást. A hólyag falának károsodását a vizeletben található vér jelzi.

Jelek: A hólyaggyulladástól szenvedő állatok abnormális vizelési viselkedést vesznek fel. Gyakran vizelnek, vagy próbálkoznak, túl sok vizelet ürítése nélkül (néha fájdalmak árán). A vizelet lehet normális, de lehet zavaros vagy véres is. A nőstény állatok gyakran nyalogatják nemi szerveiket, és ezen felül még váladékozás is megjelenhet. Az állat általánosságban véve nem beteg, tehát nincs láza és normálisan táplálkozik és iszik is.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »