Kutyák

Kutya védőoltási programja

kategória Kutyák
Kérdező Aldhissla565

Kérdés

Üdv!

Örökbe fogadtunk egy fiatal menhelyes kutyust. Az oltási könyvét még nem kaptuk meg. Annyit tudok, hogy kapott egy kombi oltást. Jogászként a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló FVM rendeletet és én úgy értelmezem, hogy az oltási könyv elsődlegesen a veszettség elleni oltás igazolására szolgál. Ebből kifolyólag az a kérdésem Önhöz, hogy az oltási könyv léte azt jelenti, hogy a kicsi megkapta a veszettség elleni oltást? A mai nap estéjén megkapom az oltási könyvet, így minden kiderül. Csak sajnos túlaggódok mindent és kicsit türelmetlen vagyok és szeretném tudni, hogy hány oltáson kell még a következő hetekben túlesnünk.

Előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Olvasónk!

 

Egy fontos infót kifelejtett, hogy pontosan mennyi idős a kutyus, mert az elkövetkező oltások száma attól függ!

Kutyák oltási és féregtelenitő programja 
2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6-8 hetes kor : Parvovirus elleni oltás + Féreghajtó
8-9 hetes kor : Kombinált oltás+ Féreghajtó
10-12 hetes kor : Kombinált oltás + Féreghajtó
3 hónapos kor: Veszettség elleni oltás + Féreghajtó
6 hónapos kor: Kombinált oltás
9-12 hónapos kor: Veszettség elleni oltás + kombinált oltás+ féreghajtó

Fontos tudnivalók kutyák vakcinázásáról
1.) A különbözo fertozo betegségek elleni oltás nem kötelezo, de mindenképpen ajánlott. Kötelezo viszont a Veszettség elleni oltás, amikor a kutya a 3 hónapos kort betöltötte. Fontos tudni, hogy szintén eloírás és kötelezo a veszettség elleni oltás ismétlése az elso életévben, kb. 6 hónapos különbséggel. Az elso életévben a kutyának tehát két veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Innentol kezdve már évente kell az oltást megkapnia.
2.) Csak egészséges, megvizsgált, panaszmentes állat oltható, a megfelelo immunválasz elérése céljából.
3.) Ha a kutya embert mar, karmol vagy harap az oltási könyvet be kell mutatni az illetékes hatóságnak ( körzeti orvos, állatorvos), ezért kérjük az oltási igazolványt orizzék meg. Minden, a praxisunkban beadott védooltás és féregtelenités után az adatokat számozott oltási könyvbe vezetjük.
4.) A veszettség elleni oltás mellé a tulajdonos kap egy bilétát, ezt célszeru az állat nyakörvére fuzni.
5.) Ha ismeretlen korú állatot fogadunk be minimálisan két kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be a kutyának.
6.) Ha kölyökállatunk van és az oltási sor beadása bármilyen (pl. anyagi) nehézséget okoz, tudnunk kell, hogy a legfontosabb oltás a fenti oltási sorban, a 12 hetes kor után adott kombinált oltás. Ilyen esetben tehát a kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be. Az ilyen “hiányos” oltási sor esetén azonban nem tud az állatorvos felelosséget vállalni.
7.) Három évnél idosebb állatnál rendszerint egyben adjuk a kombinált és a veszettség elleni oltást, ha a kutya immunállapota megfelelo.
8.) Kezelhetetlen vagy támadó állatok esetén lehetoség van “kerítésen kívülrol”, belövo-készülékkel oltani a kutyákat, az állat tartási helyén.
9.) Bizonyos fajták egyes fertozo betegségekre fogékonyabbak, ilyen esetben az állatorvos módosíthatja az oltások sorrendjét, vagy a beadott vakcina típusát. Vannak szintén nem kötelezoen beadatható oltások, melyekrol rendszerint az állatorvos tájékoztatja a tulajdonost. Ilyen például a Lyme kór elleni oltás, kennelköhögés elleni oltás, a coronavírusos bélgyulladás elleni oltás, a tetanusz elleni oltás stb. Ezek szükségessége az állat életterétol, tartási körülményeitol függ.
10.) Nagyon ritkán a védooltások után oltási reakció alakulhat ki. Ennek gyakorisága 1-2 %, és un. azonnali típusú reakció, tehát oltás után 1-3 órával alakul ki. Az állat szemhéja, pofája megduzzad, testszerte apró borduzzanatok alakulhatnak ki (un. csalánkiütés) esetleg nyelési nehézség, hányás, hasmenés lehet. Ilyen esetben szólni kell az állatorvosnak, néhány injekcióval az állat panaszmentes lesz. Ha valamilyen oknál fogva az állatorvos nem érheto el, calciumos pezsgotablettát vagy injekciót kell az állattal itatni.
11.) A bolhairtás és féregtelenítés illetve indokolt esetben a bélsár parazitológiai vizsgálata szinte az oltásokkal együtt végzendo. Un. széles spektrumú féregteleníto pasztát vagy tablettát 2 hetes kortól 12 hetes korig kéthetente adunk. Ezután havonta adjunk féreghajtót. Több állat esetén -beleértve a macskákat is-célszeru azokat egyszerre, és azonos minoségu féreghajtóval kezelni. Humán használatra adandó féreghajtó tabletták erre a célra nem megfelelok, hasonlóan a fokhagyma sem. A bolhaírtást 8-12 hetes korban kezdjük, a készítményt kérjük állatorvostól vagy állatpatikában. Számtalan készítmény van forgalomban, nem mindegyik adható kölyköknek, több közülük macskákra toxikus, különbözo hatásmechanizmusú, és árú készítmények ezek. “Házilag” tehát vigyázzunk ezekkel a készítményekkel, kérjük ki az állatorvos tanácsát (a bolhairtó nyakörvek közül számtalan van forgalomban, egy – két készítmény hatása megfelelo csupán).
12.) Különbözo csonterosíto, calcium tartalmú készítményekre gyakran van igény az állattartók részérol, azonban tudnunk kell, hogy alkalmazásuk zömében indokolatlanul történik. Csakis a kutya táplálásának megbeszélése után teszünk javaslatot calcium adására.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »