Kutyák

Kutya végbele nem záródik

kategória Kutyák
Kérdező Kardhal

Kérdés

Tisztelt Dr. Úr!

Másfél hónapja jelentkeztem önöknél egy problémával. Bemásolom az előző levelet és a választ.

Tisztelt Dr. Úr!

8 hetes, keverék tacskó, szuka kutyánál nem záródik a végbél nyílás rendesen (folyamatosan nyitva van). A székletürítési ingert érzékeli, csak sajnos nagyon sűrűn. Nyom-nyom, de az ürülék sajnos mindig ott marad, mert nem tudja "lecsípni" , "lepottyantani" , mert a végbél nem záródik össze. A farkát sajnos a napokban kellett eltávolítani, mert húsevő baktérium támadta meg. Lehetséges, hogy a végbélnyílás helytelen működése is ezzel van összefüggésben? Van rá valami gyógymód, hogy újra rendeltetésszerűen működjön? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz: Kedves Gazdi! Minél hamarabb el kellene vinni a kutyust állatorvoshoz! Otthon nem fog tudni mit kezdeni vele.

Azóta 3 állatorvosnál voltunk vele, de egyik se tudott segítségünkre lenni a dologban. Kaposváron voltunk. Bármilyen jellegű segítséget elfogadnék, akár konkrét szakembert bárhol az országban.

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Miután tacskóról van szó, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a tapasztalt tünetek gerinc problémával állnak összefüggésben. Az ún. tacskóbénulás betegségben a végbél működés zavara jellegzetes és gyakori jelenség. Szerintem ha máshol nem, Budapesten a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán biztosan tudnak olyan vizsgálatokat végezni, amelyek közelebb hozzák a helyes diagnózist. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a bajt meg is tudják gyógyítani!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »