Kutyák

Kutyámtól vért vettek, több hónapos lázas állapot miatt, mit jelentenek az adatok?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező BlackPanther

Kérdés

Tiszteletem!

Kutyámtól vért vettek, több hónapos lázas állapot miatt, és a hematológiai és biokmiai vizsgálatok egyaránt mutattak eltérést, ezekről szeretnék érdeklődni, hogy mit is jelenthetnek, mire is utalhatnak ezek az eltérések. Csak ami eltér a referenciától, azokat írom be, remélem elég.

Tehát: Hematokrit /PCV/ 55.20 l/l (36 - 55 l/l) MCHC 31.9 g/dl (32.0 - 39.0 g/dl) Thrombocyta 87G/l (200 - 800G/l) [Ez tűnik a legaggasztóbbnak, örülnék, ha erre külön is kitérne.] Trigicelid 0,52 mmol/L (0,6 - 1,2 mmol/L) Foszfor 0,6 mmol/L (0,8 - 2,0 mmol/L) Bikarbonát (HCO3) 19,5 mEq/L (20 - 24 mEq/l) Anion rés 26,3 mEq/L (12 - 24 mEq/L) Korrigált kálcium 3,13 mmol/L (2,25 - 3,1 mmol/L) Magnézium 1,61mmol/L (0,66 - 1,2 mmol/L) Serum index-lipémia 49 (0-30) Ezek az értékek térnek el, valamint a Hematológiai vizsgálathoz oda van írva megjegyzésnek, hogy idézem: "A beérkezett EDTA-s vérminta alvadékos volt !" Kutyámnak kb. 4 hónapja egyfolytában láza van, ez már a sokadik vérvizsgálat, és még mindig nem ismert az ok, hogy mi okozza ezt a lázas állapotot.

Egyszer ultrahangon májzsugorodást észlelt az állatorvos. A kutya aluszékony, széklete intenzívebb szagú jóval, mint amilyen régen volt, és hébe-hóba feketeszínű. Vizeletében, székletében semmit nem találtak, hőkamerás felvételen van egy rendellenes vörös folt húgyhólyag környékén. Üdv, László

Válasz

A vérvizsgálati eredmények önmagukban nem értékelhetőek, ugyanis a megváltozott értékek önmagukban nem elegendőek a helyes diagnózis felállításához. Ehhez feltétlenül ismerni kell a kórelőzményi adatokat, de alapos klinikai-, és szükség esetén kiegészítő vizsgálatokra (pl. röntgen, ultrahang) is szükség lehet.

Jelen esetben a normál értékektől igazán a thrombocyta szám tér el jelentősen, de tekintettel arra, hogy a minta alvadékos volt, nagy a valószínűsége, hogy a kapott eredmény hamis. Ezért a vizsgálatot mindenképpen újra elvégeztetném.

A többi érték tekintetében (mivel az eltérések nem igazán nagyok) is jó lenne egy újabb vizsgálat, mert jelen esetben a két vizsgálati érték közötti tendencia (változás) lenne értékelhető.

Általánosságban: a triglicerid érték csökkenése máj anyagcsere zavarra, de éhezésre is utalhat. Az emelkedett magnézium érték hátterében veseelégtelenség is lehet. Úgy gondolom, hogy mindenképpen további (és megismételt) vizsgálatokra van szükség a betegség okának kiderítésére.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »