Kutyák

Kb. egy hónapja családunkban lévő kutyáknál ugyanazon az allergiás tünetek merültek fel annak ellenére, hogy a kutyák nem egy helyen tartózkodnak.

kategória Kutyák
Kérdező krisz92

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Kb. egy hónapja családunkban lévő kutyáknál ugyanazon az allergiás tünetek merültek fel annak ellenére, hogy a kutyák nem egy helyen tartózkodnak. ( 2 testvéremnél, 3 nálam ) A kutyák nem is találkoztak egymással. Mindegyiknél először viszketést, nyalogatást vettünk észre, majd pár nap elteltével a szőrzetük is el kezdett hullani és sebesre rágták a lábukat, combjukat. Neostomosanos oldattal lettek befújva, bolha nincs bennük, az étrendjük szinte megegyezett - csirke húst kaptak főzve és nyersen is, de a tünetek jelentkezésétől már csirkehúst nem kaptak ( 1 hónapja), hipoallergén tápot és sertés belsőségeket főzve rizzsel kapnak jelenleg. Az egyik kutyánál ételallergia-vizsgálat készült, mely megállapította a csirkeallergiát és még nagyon sok mást. A tünetek jelentkezése után állatorvosunk szteroidos gyógyszert adott nekik, majd egy pár napja Apoquel nevezetű gyógyszert kapnak, de egyik sem segített eddig. Szőrzetük rendszeresen ápolva, fésülve van. Néha kissé mérséklődnek a tünetek, de utána sokkal intenzívebben jelentkeznek újra. Az egyik kutya Tosa Inu már idősnek számít 8 éves de soha eddig még nem jelentkezett nála ilyen betegség. Ön szerint ez milyen allergiára utalhat, mert az állatorvosunk tanácstalan. Előre is köszönöm válaszát és tanácsát a kezelést illetően.

Üdvözlettel: K. Krisztián

Válasz

Kedves Krisztián!

Először is tisztázni kellene, hogy mi az oka a viszketegségnek. Lehet ez generalizált rühösség, atopia stb. Kellene végeztetni egy bőrkaparék vizsgálatot, illetve egy bőrkimetszéses szövettani elemzést. Ennek birtokában érdemes a kezelési stratégiát kialakítani, vagy ha az atopia igazolódik be, akkor a vérből elvégezhető teljeskörű allergia diagnosztikát ( Spot Platinum teszt) megcsinálni és utána hiposzenzitizálni.

Üdvözlettel Dr. Szaniszló Ferenc

Az egyik leggyakoribb viszketéssel járó betegség, a rüh

Allergiás és irritáns kontakt dermatitisz kutyáknál, macskáknál

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »