Kutyák

Mitől lett a kutyára dudor?

kategória Kutyák
Kérdező bartabernadett

Kérdés

A kutyámnál (francia bulldog) pár hónappal ezelőtt gombás eredetű bőrproblémát diagnosztizáltak. Konkrét vizsgálat a pontos gombafajta kimutatására nem történt, az orvosunk a malessezia gombát mondta, hogy az lehet,mert ez a leggyakoribb. 5 éves ez a kutyám,de soha bőrgombája nem volt, januárban volt egy gerincsérv műtéte és miután visszanőtt a szőre akkor kezdte ezeket a tüneteket produkálni. A kutyánk nagyon vakaródzott, hullott a szőre,kipirosodott és kellemetlen szaga is volt. A diagnózis után Nizoral tablettát szedett (10 napig csak) és Nizoral samponnal kellett fürdetni.

A kezelés hatására a tünetei nagyban csökkentek, még nem múlt el neki teljesen, fürdetjük továbbra is,de már szép a szőre. Van egy másik kutyánk is, szintén francia bulldog és észrevettük,hogy ő is elkezdett vakaródzni és ő is ugyanazokat a tüneteket produkálta,mint a másik kutyám (szőrhullás, apró gumók a bőrén, vakaródzás) Őt is elkezdtük kezelni. Nekem azt mondták a malassezia gombafajta nem fertőz, de ha ez így van hogyan jöhetett ki a másik kutyámon is???.... (bár a másik kutyámon nem olyan látványos ez a dolog) A másik kérdésem pedig a mellékelt képhez kapcsolódik: ez az egyik kutyám füle,amelyiken hamarabb jött elő ez a gombás fertőzés, hozzáteszem a füle is nagyon csúnya volt,az orvos azt mondta valószínű a fülét is megtámadta ez a dolog, arra kapott fülcseppet (Surolan-t)

Ez a dudor vagy nem is tudom mi vagy 3 hete nőtt neki oda. Megnyomtam neki óvatosan,de nem jön belőle semmi és ez a dudor már nőtt is egy kicsit.Kentem neki Nizoral kenőccsel,majd Pimafucortal is,de nem múlt el neki. Mi lehet ez???? Lehet köze a gombás fertőzéséhez??? Máshol nem található rajta ilyen, kipucoltam a minap ezt a fülét és nagyon csúnya váladék jött belőle (sötétbarnás), de a fejét nem rázza, mint ahogy fülgyulladás esetén általában szokása a kutyáknak. Természetesen el fogom vinni az állatorvoshoz,akinél voltunk,de előtte szeretném más orvos véleményét is megkérdezni. A kutyám általános állapota jó, eszik, iszik rendesen, eleven. Válaszukat előre is köszönöm!


Válasz

Kedves Gazdi! A francia bulldog kutyák rendkívül sok bőrproblémával küszködnek, melynek hátterében a genetika mellett a tartási körülmények is szerepet játszhatnak. A Malassezia pachydermatis egy gyakori gombafaj, az élesztőgombák közé sorolják és valóban nem ragályos kórokozó. Általában kell valami alapfertőzés, allergia, élősködő-probléma, hogy komolyabb gondot okozzon. Az állatorvosa által választott készítmények mind alkalmasak egy ilyen fertőzés kezelésére, a kezelés időtartamát azonban gyakran ,még a tünetek elmúlását követő 4-6 héten át is indokolt hosszabbítani. Ha ezek a test több területén egyszerre fordulnak elő, akár allergia-gyanú is megállapítható. Ez esetben célszerű egy bőrgyógyászattal foglalkozó állatorvost felkeresni a további kezeléseket illetően. Üdvözlettel, dr. Puskás Gábor Mályi Állatorvosi Rendelő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »