Kutyák

Kiskutya kutyapelenkára szoktatása

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Boomer

Kérdés

Jó napot!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy 4 és fél hónapos kisfiú Yokim. Amikor elhoztam a tenyésztőtől egy hónapot voltunk otthon megtanult a pelenkára pisilni, majd elutaztunk Németországba ahol egy hónapig együtt éltünk egy másik kislány kutyával. Onnantól kezdve nem volt hajlandó a pelenkára pisilni, pedig ott ültünk hosszú időket és semmi majd amikor felálltam akkor ő is eljött és 2 perccel később pisilt de nem a pelenkára. ha esetleg előfordult h a pelenkára pisilt akkor természetesen megdicsértem megjutalmaztam. Most eljöttünk ismét egyedül van de még mindig hátat fordit a pelenkának. Hogyan tudnám visszaszoktatni? Valószínűleg hamarosan egy másik kan Yorkival fogunk együtt élni. mit tudna tanácsolni? Köszönöm.

Válasz

A kutyák alapjaiban véve tiszta állatok, ha van lehetőségük, akkor hamar rászoknak arra, hogy ott végezzék el a dolgukat, ahol kell. Ehhez először el kell döntetnünk, hogy hol is legyen ez a hely. Az állatorvosok nem ajánlják, hogy kivigyük a kiskutyát az utcára, amíg nincs meg az utolsó oltása, ilyenkor kijelölhetünk egy helyet, ahova szoktatjuk. Vannak akik újságpapírt terítenek le a lakás egy pontjára, mások a macska alomra esküsznek. Természetesen a kutya nem fogja egyből megérteni, hogy mit akarunk, ezért szánjuk rá az első pár napot, legyünk a kutya nyomában és figyeljük minden mozdulatát. Ha látjuk, hogy a kiskutya nem találja a helyét, mászkál, szaglászik, vigyük le (vagy oda ahová szeretnénk, hogy pisiljen). Ha netán késő és éppen a tevékenység közben kapjuk rajta, akkor ne hagyjuk hogy befejezze, szóljunk rá és rögtön vigyük a kijelölt helyre. Ha oda pisil, vagy kakil, dícsérjük meg (akár jutalomfalattal is). Természetesen tudnunk kell, hogy a kiskutya nem képes négy óránál tovább viszatartani a vizeletét, valamint játék, alvás és evés után szinte biztos, hogy pisilni is fog.

Ha ez sem megy, keresse fel Stefan Siman diplomás állateraputát: www.4tappancs.hu

Kutyapelenka helyhezszoktatási tanács:
Első használatbavételi teendők: Figyeljük a kölyökkutyánkat, amint észrevesszük, hogy a lakásba bárhová odapisilt, töröljük fel a vizeletet egy kutyapelenka nedvszívó felével. Az így előkészített kutyapelenkát helyezzük arra a helyre ahová szeretnénk ha kutyusunk odaszokna. Ha még kiskutyánk nem fedezte volna fel a pisivel átitatott kutya pelenkát, akkor néhány óra elmúltával mutassuk meg neki a pelenkát. Ha a kedvencünk azt megszagolgatja, akkor jó eséllyel oda is pisil a következő alkalommal. Ha szükséges többször mutassuk meg neki az előkészített kutyapelenkát.
Kedvencünk csak akkor fog rendszeresen a pelenkára pisilni, ha talál rajta megfelelő nagyságú száraz területet (nem szeretnek belelépni a pisibe), ezért fontos a kutyapelenkát cserélnünk, ha nincs rajta elegendő száraz felület. Ha elmulasztottuk a pelenka időben való kicserélését és a kedvencünk máshol végezte el dolgát, azonnal cseréljünk ki a pelenkát és ismételjük meg az első használatbavételi teendőket.
Alkalmazhatunk helyhezszoktató spray-t is a pelenka előkészítéséhez.


A szobatisztaságra szoktatás szabályairól itt olvashat még:

Szobatisztaságra a kiskutyát is nevelni kell
Milyen gyakran vigyem ki a kutyát szobatisztaságra nevelés közben?
Pelenkáról átnevelhetem a kutyámat szobarisztaságra?

Hiába ütöm a kis yorkie kutyusom, nem hajlandó az udvaron "kimenni"

Hogyan szoktassam rá 3 hónapos yorkshire terrieremet a szobatisztaságra?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »