Kutyák

Mikor kell először orvoshoz vinni a kiskutyákat?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Ivett93

Kérdés

Tisztelt Cím!

Ma reggel 7 fajtiszta amerikai staffordshire terrier született. Érdeklődnék hogy mikor kell először látnia egy orvosnak a piciket? milyen oltások szükségesek? mennyi ideig szopnak a kiskutyák? milyen táplálékot kell először adni nekik? mennyi idősen lehet elválasztani őket az anyjuktól? Mikortól lehet összeengedni őket az apjukkal is? Mivel a kiskutyák anyukája és apukája is fajtiszta törzskönyves kutyák , a kiskutyáknak honnan kell kérni törzskönyvet ? és az mennyibe kerül kb?

Válaszát előre is köszönöm!!!

Válasz

Kedves Olvasónk!

Ezek szerint az anyakutyát nem sűrűn látta eddig állatorvos, ha ezeket kérdezi :(
(fajTAtiszta a staffordshire kutya és nem fajtiszta, a faj magára a kutyára vonatkozik).

Mennyi idős az anyakutya? - mert csak 2 éves korában ajánlott először fedeztetni a szuka kutyát.

Az első 2 hétben az anya tisztán tudja tartani az ellető ládát, de az almot ilyenkor is cserélni kell. A 3. héttől elkezdenek a kicsinyek maguk üríteni, ami gyakoribb alomcserét tesz szükségessé. 4 hetes korban a kölykök már annyira aktívak, hogy nagyobb mozgástérre van szükségük.

A szoptatás legalább 4-5 hétig tartson. 3 hetes korban el lehet kezdeni a kölykök kiegészítő etetését. Kezdetben egy lapos tálcára tegyen tejet vagy méginkább kutyának gyártott tejpótlót közéjük és igyekezzen erre felhívni a figyelmüket. Ha elkezdik fogyasztani, akkor egyre több kölyöktápot keverjen bele. Ha túl nagy az alom vagy eklampsziára hajlamos az anya (lásd alul), akkor az első naptól kezdve kiegészítheti a kölykök táplálását tejpótlóval. 5 hetes korra jó, ha már eszik a konzerv vagy megnedvesített száraz kölyöktápot.

A kölykök szocializációjára 5-6 hetes koruktól nagy hangsúlyt kell fektetni, 7,5-8 hetes korukban pedig költözhetnek is az új családjukhoz.

Ajánlott oltási naptár kutyáknak >>
Mit egyen a kiskutya? >>
Útmutató 8 hetes kiskutyához  >>

Mikor lehet "utcára vinni" a kiskutyát? >>
Törzskönyvezési szabályzat >>
Staffordshire tenyésztési szabályzata >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »