Kutyák

Kutyám mindent megrág, hogyan szokatassam le róla?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező KPI2

Kérdés

Tisztelt Doktor úr !

9 hónapos labrador kutyánk van, 5 hónapos kora óta van nálunk. A problémám az vele, hogy mindent műanyag vagy gumiszerű anyagot megrág, emiatt megkötve kell tartani. Sok kárt okozott már. cipő, lábtörlő, locsoló kanna, locsoló tömlő, függöny, kiborítja a szemetest, még a müanyag cserépbe ültett virágokat is kiborítja hogy a virágcserepet vagy az alátétet megszerezze. Határozott hangleejtéssel elmagyaráztam már neki, hogy nem szabad, el is vertem már emiatt, de minden hasztalan volt. Műanyag cserepet is adtam már neki, hogy inkább azt rágja, ne a virágokat borítgassa ki. Ha csak egy órára is elengedem és nem vagyok vele kinnt az udvaron, újból elkezdi… Hogy lehet erről leszoktatni? Le lehet róla szoktatni? Ki fogja ezt nőni? Ha igen, mikor? A kutyaházba tettem neki rongyokat (ágynemű huzat, köpenyeg), de mindig mindent kihúzott onnan. Miért teszi ezt? Egyre hidegebb van éjszakánként, nem fog így fázni? Mit tegyek? Várom mielőbbi válaszát, köszönettel, Gábor

Válasz

Feltehetően a kutya korának és fajtajellegének megfelelő fizikai és szellemi igényei nincsenek kielégítve. Különös tekitettel a fogváltás/rágás okozta tünetre. Az íny viszketésre van gyógyhatású készítmény, fogápoló jutalomfalat vagy egy bármilyen rágócsont vagy bikacsök is kellő hatással kezeli a problémát.

Bővebben:

kutya_mindent_megrag

A verést a kutya a közvetlen előtte történt cselekménnyel köti össze, pl. oda hívta és oda ment, vagy Ön ment a kutyához, Ön mondta a kutya nevét, stb.

A hasonló un. nem kívánatos viselkedésről a kutyát egy valamilyen tiltó vezényszóra történő megtanításával és a 4TAPPANCS KUTYAiskolákban használt M-F-I-J módszer alkalmazásával lehet leszoktatni.

A kutyaházból a rongyok kihúzása az unalom elleni játék és elfoglaltság szerepét tölti be.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »