Kutyák

6 éves magyar vizsla betegsége

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező aguus

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Nagyon tanácstalanok vagyunk, ezért gondoltam, írok Önnek is. 6 éves, örökmozgó, energikus magyar vizslánk fél évvel ezelőtt hirtelen meghízott. Rendszeresen ette a kertünkben a fáról lehulló diót (széttörte, és a belsejét kiette) ezért gyakran volt szorulása. (ezután persze vigyáztuk hogy ne egyen többet) Az étvágya és vízigénye nagyon megnőtt. Kevesebb ételt adtunk neki a fogyás érdekében, de még éhesebb/szomjasabb lett. Aztán elkezdett hullani a szőre, a hátán, foltokban. Megfürdettük szőrtüsző atka elleni szerrel, de nem javult az állapota. Ezután jelentkezett nála a kedvtelenség, fáradékonyság, ,és megjelentek a sebek. Először a farán volt egy.. Ilyet még életemben nem láttam. Nagyon mély seb, hasonlít a fekélyre, szinte szabályos kör alakú, és nagyon nehezen gyógyul, folyton levedzik (Milyen seb lehet ez? Mi a pontos neve?)

Állatorvoshoz vittük, aki vért vett, ellátta a sebet (adott rá valami gyógyszert amit a sebbe kellett nyomni, de nem javult) Ezután várni kellett egy hetet az eredményekre, közben a kedve egyre romlott, már a házából sem mozdult ki, hiába hívtuk, csak enni/inni jött ki. Ráadásul még több seb kezdett kialakulni rajta. Eleinte egy kis gennycsomó keletkezett, aztán alakult ki a seb. A hátsó lábain lent, és az első lábán is, a lábtőcsont közelében. Az utóbbi dagadt is volt.

Megint vittük. Az orvos megvizsgálta a szívét is ,ami nagyon lassú volt. A hasában nagy mennyiségű folyadékot talált (ultrahanggal) aminek "nem kellene ott lenni". Pajzsmirigy alulműködést állapított meg nála, erre felírt gyógyszereket(bő egy hónapja), a sebeire pedig krémet és kristálycukrot. Adtuk neki a gyógyszereket. A hangulata javult, kijött a házából, járkált, nézelődött kíváncsiskodott. A sebei nem javultak.. A szőre nem hullott tovább, de nem is javult. Ezután jött a szörnyűség.

Hazaértem, és láttam hogy a kutya első lába (ahol az ízületeknél a seb van) fel van dagadva és ki van fordulva a lába. (mintha nem tartaná semmi, ki volt fordulva az egész) Elvittük gyors orvoshoz, és azt mondta a doki, hogy a seb bement az Ínszalagokig, és sajnos nem tud vele mit tenni. Lehetséges megoldás hogy összecsavarozza a csontokat, vagy sínt rak a lábára.. (Sajnos nem vagyok biztos benne hogy ettől még nem marad tartós a fájdalma.. Ön szerint?) Rengeteg könyvet olvastunk, keresgéltünk a neten.. Rátaláltunk a Cushing-kórra, aminek a tünetleírása egyezik a mi kutyán tüneteivel (párat kivéve) és ma visszük a kutyust vissza, vizsgálatra.

A hasvízkórra gyanakodtunk még, mivel a kutya hasa körtealakban nőtt meg. Félek, hogy az orvos megint nem tud biztosan mondani. Annyiféle tünete van szegény kutyusnak.. És a pajzsmirigy gyógyszerek adagolása ellenére mégsem javult az állapota, talán csak a kedve javult és fogyott. De a sebek nem tűnnek el, és nem tudom hogy mi lenne a legjobb megoldás a lábára.

Ha biztosat Ön sem tud mondani, legalább ötleteket tudna javasolni? Köszönöm!

Válasz

Egy valamit nem tudok, mégpedig "biztosat" mondani! A kutyájuknak vélhetően többféle betegsége is van egyszerre, ami nem jó kilátásokkal bír. A leírtak alapján először én is a Cushing-kórra gyanakodnék, de szóba jöhet más hormonális probléma is (ami gyakori következmény a Cushing-kórnál). Egyetlen használható javaslatom az, hogy érdemes lenne a kutyájukkal a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karának szakrendeléséhez fordulni. Ők talán tisztázni tudják egy a most még kicsit kusza történetet, ill. helyzetet.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »