Kutyák

Meddig tartható egy kan kutya a tenyésztésben?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Peti09

Kérdés

Üdvözlöm,Péter vagyok! A

zt szeretném kérdezni, hogy kan kutyát(Angol cocker spániel) mennyi ídős koráig érdemes fedezőhímnek választani, hogy egészséges utódai legyenek? Én a képen látható szukával rendelkezem, Alma most 18 hónapos.

Válasz

A legtöbb kan - szakszerű táplálás és tartás mellett - 18-22 hónapos korától 8 éves korig tartható tenyésztésben.

A legtöbb szuka - az első tüzeléstől számítva - 6 havonként ivarzik, de ez az időszak lehet rövidebb (5 havonként), vagy hosszabb (7 havonként).

Első ivarzáskor (7-10 hónap) a szuka már ivarérett, de távolról sem tenyészérett! Szervezete még nem alakult ki teljesen, ezért az idő előtti pároztatás megakadályozza a fejlődését, mivel a magzatok használják fel a testének felépítéséhez szükséges tápanyagokat. Sőt! A kölykök is megsínylik, tekintettel arra, hogy az anya nem képes elegendő tejet biztosítani számukra. A második tüzelés idején 14-16 hónapos korában még túl fiatal, viszont a harmadik koslatáskor - 20-22 hónapos korában - már idősebb, mint az ajánlatos 18 hónapos fedeztetési kor.

A szuka akkor tenyészérett, amikor eléri felnőtt testtömegének háromnegyed részét. Érdemes tehát kivárni a szukának ezt az állapotát, és csak ezután pároztatni. Ez az időpont a harmadik tüzelés! Nyilvánvaló, hogy a másik véglet sem megfelelő, vagyis túl sokáig várni a tenyésztésbevételre, mivel a szuka hormonális élete zavart szenved, esetleg nem fogamzik, vagy ha mégis, akkor nehéz ellés vár rá, sőt nem képes szoptatni a világrajött kölyköket, mert nincs elegendő teje.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »